35 години по-късно: Porsche 962 C реставрирано

35 години по-късно: Porsche 962 C реставрирано

16/10/2021 0 By Габриела Стойчева

Легендарният състезателен автомобил от Група С, част от отдела за Наследство и музей на Porsche, беше възстановен от немския производител в първоначалното си състояние от 1987 г. Това обаче не е просто някое Porsche 962 C, а състезателната кола на Ханс-Йоахим Щук с номер 17.

„С организирането на тази среща след повече от три десетилетия, ние не само изненадахме Ханс-Йоахим Щук, но и направихме малко пътешествие във времето. Историята около спортните постижения на 962 C е уникална”, споделя Ахим Стейскал, ръководител на Наследство и музей на Porsche.

Мястото на възстановката също не е случайно – Вайсах – където за първи път 962 C стъпва на асфалта. По време на разкритието на възстановката Щук се среща със състезателния си инженер от онези години Норбърт Сингър и дизайнера на 962 С, Роб Пауъл, чието дело е червено-жълтото ливъри по колата.

Преди точно 35 години вече 70-годишния Щук печели яростно оспорваната Суперкупа на Германия ADAC Würth. Онези години той тества новата за времето си система с двоен съединител на Porsche (PDK) по време на встъпителната серия за прототипи на автомобили от Група С. По-късно Shell се включват като спонсори, откъдето и се ражда червено-жълтият дизайн на колата, а следващата година е последната година на 962 С като състезателна машина. След това 962 C с номер 17 започва втория си живот като тестов автомобил в отдела по аеродинамика във Вайсах, а по-късно служи като еталон за корпоративната колекция на производителя на спортни автомобили.

Докато дизайнът на реставрираното Porsche 962 C е поверено отново в ръцете на Пауъл 35 години по-късно, Армин Бургер и Траугот Брехт от „Historic Motorsport“ са тези, които трябва да върнат механичния блясък от 87-ма година. Щук също участва в разработването на автомобила, задава въпроси и чака да дойде редът му да направи първите обиколки на тестовата писта. „Аз съм голям фен на трансмисията Porsche PDK с двоен съединител и се гордея, че тогава ми беше позволено да я тествам в 962. Възможността да държа ръцете си на волана при смяна на предавките на пълна газ се чувстваше чудесно още от самото начало “, казва той. 

Втората изненада очаква Щук само на няколко метра от тестовата зона, когато открива червения си състезателен костюм от 80-те години и с удоволствие открива, че все още се побира в него. „За мен времето с Porsche беше най-успешното в цялата ми кариера“, казва той, слагайки своята каска и се качва. 

„Осигурихме на Щуки много топъл прием в Porsche. Той винаги е бил един от пилотите, чиято обратна връзка бих могъл да интерпретирам точно, като данните от сензор“, разкрива Сингър, който за първи път представя алуминиев монокок в модел 956 от Група C и след това в наследника 962. Още с първата обиколка на Щук на тестовата писта във Вайсах всички зрители замълчават, гледайки състезателното оръжие от Група С. „Колата автоматично ме отвежда на пътешествие назад във времето и връща много приятни спомени. Никога няма да забравя атмосферата на състезателните писти“, споделя усмихнато Сингър.

962 C направи първото си публично представяне едва преди няколко седмици в Музея на Porsche. От музея обещават още публични изяви през следващата година, като за предстоящата годишнина „40 години от Група С“ са планирани събития за шофиране и презентации. 

„962 C беше една от малкото коли, които ми беше позволено да управлявам сам, без съотборници и с точно желаната от мен настройка. Никога не забравяте такава кола “, заключава Щук, обещавайки: „През 2022 г. ще отпразнуваме 40-годишнината със стил! “

Снимки: Porsche Museum