Singer Vehicle Design – за музиката, Porsche и дизайна: цялата история

Singer Porsche Green

Историята на Singer Vehicle Design започва неволно. Всъщност чак 50 години по-късно Роб Дикинсън, основателят на ателието, се връща назад към този момент и осъзнава, че той стои в основата на неговия бизнес. Момент, който се запечатва в съзнанието му и никога не го напуска. Момент, който звучи така:

„Влюбих се в Porsche 911 през август на 1970 г., докато бях на почивка с родителите ми в Южна Франция. Бях на 5 години и с баща ми пътувахме с нашия VW Beetle надолу на юг, близо до Безие, по маршрута A9. По едно време баща ми ми каза да погледна назад – тогава видях някаква странна кола, която се приближаваше много бързо, и я гледах докато ни настигаше с това голямо, усмихнато, щастливо лице с включени фарове. Когато ни задмина, слушах двигателя отзад. Задницата беше много ядосана, а отпред изглеждаше много щастлива. Спомням си, че бях пленен в този момент, бях много очарован, сякаш ме обзе, бях просто хипнотизиран от тази толкова странна кола… ”

1965 classic Porsche 912

Вокалист преди Singer - накратко

Роб Дикинсън е роден през 1965 г. в Норфолк, Англия. След като завършва училище записва да учи общ дизайн в Англия, като по негови думи това му се е сторило подходящо, защото хем не му се е работило, хем не е знаел какво иска да прави в живота. Малко по-късно, през 1984 г., записва автомобилен дизайн в университета в Грейт Ярмут, където прекъсва следване след две години; дори Питър Стивънс, дизайнерът на McLaren F1 и Lotus Esprit, го наема да работи за Lotus, но Роб осъзнава, че това не е точно неговата специалност. И той избира музиката. 

“Идеята да бъда рок звезда ми звучеше доста по-привлекателно, отколкото да съм автомобилен дизайнер.”

Така се ражда рок групата Catherine Wheel, с която Роб и останалите членове записват няколко парчета и прекарват около 10 години в обикаляне на турнета по света. Разбира се, тази неочаквана посока за Дикинсън всъщност не е толкова неочаквана, защото неговият братовчед по бащина линия е фронтменът на Iron Maiden – Брус Дикинсън. 

Catherine Wheel просъществува само 10 години, от 1990 до 2000 г., когато Роб се оттегля, за да преследва соло кариера. До 2008 г. той издава няколко самостоятелни парчета и обикаля по турнета като подгряващ артист зад други музикални групи. Но колкото и музиката да му е в кръвта, сърцето му завинаги остава пленено от онази първа среща с Porsche…

А сега Singer Vehicle Design - надълго и широко

“Купих първото си Porsche през 1996 г. Беше модел от 1987 г. – голямо и раздуто. След това започнах да се влюбвам в ранните 911 модели отпреди ’73 г. Продадох модела от 1987 г. и си купих такова от 1973 г. Изхарчих огромна сума пари, за да го реставрирам и върна в оригиналния му вид – до последното болтче. Беше рядка кола – 2.4 S, от които само 12 са останалите с дясна дирекция в Англия. В момента, в който завърших проекта и колата беше върната към онова първоначално безупречно състояние, всичко, което исках да направя, беше да подобря двигателя и спирачките, но знаех, че няма как да го причиня на тази кола – тя беше прекалено важна, прекалено оригинална.” – споделя Роб.

След завършването на първия си проект той се мести в Америка където продава реставрираното 911 и открива своето ултимативно 911 – такова, създадено от самия него.

Rob Dickinson's first car 1969 911E
Първото модифицирано Porsche от Роб, 1969 911E

“Идеята беше да купя Porsche от края на 60-те, началото на 70-те години и да го обновя с винтидж рейсинг шик компоненти. Не бях заинтересован да правя реплика на Carrera RS от ’73 г., не исках да правя трибют на някой друг модел.“

„Исках да създам мое собствено 911, такова, което обичам да наричам “Cafe racer”, защото знаех, че ще обикалям Холивуд, преструвайки се на Стив Маккуин и потенциално да я карам на писта от време на време. Така че това беше по-скоро модно изявление, отколкото състезателна кола, но разбира се, карах я и на писта…”

Дикинсън намира красота в елегантността. За въпросния “Cafe racer” особено бива впечатлен от Carrera SWB от 1968 г. – нейният опростен вид и минимализъм са това, което вдъхновява неговия първи “истински” проект – така мечтаното Porsche от края на 60-те.

“Без огромни спойлери, без грозни липове, без “дъктейл”… Така моето 911 от 1969 г. се превърна в ултимативното Porsche за мен – то стана един малък хот род, супер олекотено – тежеше едвам 900 кг., сложих голям 3-литров двигател, промених скоростната кутия. След това сложихме големи Fuchs джанти и така колата придоби доста мускулест стенс вид.“

„Беше боядисана в прекрасен класически оригинален цвят, наречен Bahama Yellow и събираше доста погледи от хора, които искаха да я купят, хора, които искаха да се снимат в нея, и момичета, които искаха… да ми бъдат приятелки в нея.”

По време на тази все още ранна страст за модифициране на Porsche модели Роб Дикинсън става член на клуба R-Gruppe – основан през 2001 г. от Фрийман Томас, дизайнер на VW и Audi TT и близък приятел на Роб, който събира собственици на модифицирани 911 от ранното поколение. Направеното от Роб 911Е става доста популярно сред групата и тогава той вижда възможността за бизнес.

“Разбира се, моето беше преправено с малко пари. Другите Porsche-та в групата бяха много скъпи, с големи двигатели и невероятни спирачки. И аз бях просто впечатлен от това колко усъвършенствани могат да бъдат ранните 911 модели. Така осъзнах, че тези коли не трябва да бъдат някакви груби хот родс със супер лимитирано излъчване. 911 моделите са толкова предизвикателни, Стив Маккуин има голям принос за целия вайб около тях. Всичко около тях е толкова специално и важно – ако някой може да реставрира 911 и да го направи по-привлекателно, по начин, по-който да привлече по-голяма аудитория от просто феновете на марката, то той може да направи бизнес от това.”

Роб се уверява в потенциала с реставрирането на класически Porsche-та след като забелязва как хората се отнасят към неговия личен проект – към вкуса, към начина, по който е направена, към духа, който носи. Тогава започва всичко; някъде между страстта и забавлението се ражда бизнес.

Името "Singer"

“Докато тази мисъл [за бизнес с модифициране на Porsche-та] се въртеше в главата ми, започнах да разпитвам Porsche приятелите ми в Лос Анджелис, които имат авто магазини, и някой предложи да наречем първото си муле Норберт на Норберт Сингер, който е най-важният човек в моторспорт историята на Porsche.”

“В началото ми се стори странно, но впоследствие навързах думите в главата си – той е Сингър, аз бях певец в група, а и звукът от двигателите винаги ми е звучал като музика.”

Началото, вече официално

Singer Vehicle Design отваря врати през 2008 г. в помещение под наем в пустинята до Лос Анджелис – градът, който отговаря на вайба на Singer и нещо повече – той го оформя. Западното крайбрежие сякаш има перфектния климат за развъждане на рядка порода Porsche ентусиасти, които знаят, че истинската история на едно 911 започва с подобряване на всичко онова, което излиза оригинално от завода.

Как се случват нещата

Процесът е следният – имате шосейно Porsche 911, Coupe или Targa, произведено между 1979 и 1984 г. или се свързвате с ателието, за да ви намерят подходящо. След това идентификационният номер (VIN) и километражът се отделят, за да може след модифицирането да се приложат отново, тъй като по същество автомобилът продължава да бъде същото онова Porsche, което сте оставили. Следва да изберете визията на колата, като имате немалко опции от “нормални” компоненти и такива, одобрени от FIA. Кутията е модифицирана Getrag G50, а опцията от двигателите са три – 3.8-литров с 300 к.с., 3.8-литров с 350 к.с., който е в разработка с Cosworth, ръчно сглобен, и накрая 4-литровия, който има 390 к.с. и представлява модифицирана версия 3.8-литровия Cosworth. Singer дори предлагат 4х4 задвижване, взето от модел 993!

За екстериора имате избор измежду 75 цвята, но те трябва да са в тон с интериора, където пък може да изберете цвета на почти всичко – дори дупките, откъдето ще минават коланите…

А след това процесът започва от събличане на автомобила – от боята до интериора, изпращане на голото купе за модифициране, подсилване и карбонова диета, след което всички части се изпращат към друго ателие за полагане на боя – процес, който отнема около 3 месеца. Накрая боядисаното купе и части пристигнат отново при Singer, където колата получава подобрения в период от нови 3 месеца по охладителната система, спирачките, окачването, двигателя, скоростната кутия, като особено за спирачките и окачването използват оригинални части от Porsche Motorsport. Последните 3 месеца от процеса са запазени за провеждане на тестове – дино, калибрация по окачването, ‘’тест драйв” на лимита за някъде между 800 и 1600 километра по улици и писти… Изкуство, музика, моторспорт и 9 месеца по-късно, поредното 911 от Singer е създадено.

Друго интересно е, че по време на модификацията вътрешното име на проектите е по място на поръчка – т.е., ако поръчката идва от България и проектът се казва “България”.  (вижте снимката по-горе)

“В общи линии се опитваме да подобряваме всеки един елемент и аспект, докато едновременно почитаме всичко, което е Porsche. Всъщност много мразим персонализираните коли, въпреки че “мразим” е прекалено силна дума, когато видя персонализирана кола, просто ми се гади. Нашите коли трябва да се зачитат като Porsche, и макар да носят Singer емблема, тя е само, за да стане ясно, че това е Porsche, което е преминало през нас.” 

Цената за един такъв проект започва някъде от половин милион долара (без колата) за “обикновено” Porsche, модифицирано от Singer, и стига до стартова цена от 1.8 милиона долара за DLS версиите, които се правят в колаборация с Williams Advanced Engineering и включват къстъм компоненти от BBS Motorsport, Brembo, Michelin, Momo, Recaro и други. DLS версиите са по-мощни, някъде около 500 к.с. при тегло от едва 1000 кг.

Много пари, за нещо, което много си заслужава. 

И малко политика

Singer се опитват да вземат пример от McLaren в едно отношение – да държат собствениците си под око, така да се каже. Всъщност това, което се надяват да постигнат, е да се уверят, че по всяко време на денонощието знаят къде са произведените от тях коли, чия собственост са и в какво състояние са. Нещо като родителите, които са изпратили дето си в колеж за първа година. McLaren действат по аналогичен начин за модела F1 – знаят къде се намират всички бройки, кой ги кара, как ги поддържат, с какво ги поддържат…

А останалото е историята, която познаваме от снимките

“Това, което правим не е нещо революционно, не сме първите, които модифицират коли. Но не мисля, че има друга толкова смела компания, която не само да прескочи границата, но и да го прави толкова грандиозно.”

Бонус: Singer в 90 снимки

Снимки: Car and Driver, Top Gear, Singer

Оригиналното интервю с цитатите е публикувано през 2014 г. от XCar

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *