Препоръчано за ентусиасти: най-интересните автомобилни събития за 2021

Silverstone Auctions Race Retro

Съобразявайки се с обстановката в света, една от най-актуалните аукционни къщи ще се включи с онлайн търг, който всеки ентусиаст на класически автомобили ще може да проследи в реално време на техния YouTube канал.

Аукционът ще се проведе онлайн в събота, 27 март, на адрес: https://www.youtube.com/user/SilverstoneAuctions

В галерията ви показваме част от най-атрактивните екземпляри: 

 

Techno-Classica Essen

Всеки автомобилен ентусиаст е чувал поне веднъж за култовото събитие, събиращо на едно място престижните класически автомобили и мотоциклети, ретро самолети и лодки. Миналогодишната дата беше отменена поради забрана за осъществяване на мащабни събития, но все пак Техно Класика имаше, макар и под по-различен формат. За 2021 събитието се завръща отново както сме свикнали да го виждаме – със своята аукционна зона, реставраторски ателиета, автомобилни клубове и т.н. 

Отново ще видим дългогодишните участници като Bentley, Bugatti, Opel, Ford, Ŝkoda, Rolls-Royce, Seat, Porsche, Volkswagen Classic, Audi, Jaguar, Mercedes-Benz, Alfa Romeo, Mini, Peugeot, Skoda, Lotus, Volvo, Harley Davidson, AC, Zagato, Royal Enfield, BMW, Ferrari, Ducati, Volkswagen Classics…

Къде: Есен, Германия

Кога: 7-11 април 

1000 MIGLIA

375 класически автомобила ще тръгнат по 1597-километровото „трасе“ от Бреша до Рим и обратно, всички от които произведени до 1957 г.  Замислено като състезание по издръжливост през 1927 г., Mille Miglia (бел. прев. „Хиляда мили“) продължава да се провежда под този формат до 1958 г., когато организаторите решават да променят състезанието в резултат на няколко фатални катастрофи. До 1961 г. състезанието клони към рали формат, като през по-голямата част от етапите се е спазвало ограничение за скорост. 

Едва през 1977 г. форматът, който познаваме днес, се заражда. Въпреки че официално се води състезание, 1000 Miglia наподобява повече класически парад, и вместо ожесточени битки между поколенията, зрителите се наслаждават на галещата сетивата гледка от великолепни класики на фона на италиански исторически сгради и приказни пътища.

Къде: стартът е в Бреша, Италия

Кога: 12-15 май

Concorso d’Eleganza Villa d’Este

Престижното изложение за колекционери и ентусиасти събира единствени по рода си автомобили в изключително елегантна атмосфера, която прави Concorso d’Eleganza Villa d’Este едно от най-специалните и уникални събития. Най-красивите, най-редките и най-ексклузивните автомобили в цял свят се завръщат на бреговете на езерото Комо, където селектирани посетители и собственици на интересни екземпляри се разхождат между шедьоврите под нежното италианско слънце, а събитието достига своя апогей през съботния ден, когато всяко от превозните средства дефилира на терасата на Grand Hotel директно с изглед към бреговете на езерото Комо.

Къде: Хотел Villa d’Este, езеро Комо

Кога:  28-30 май

Salon Retromobile

Retromobile е парижкото шоу за любители и ентусиасти на класически автомобили. Тази година над 1000 автомобила, 620 изложители, 120 клуба и 60 художници ще бъдат събрани в най-голямата и престижна зала в изложбения център Porte de Versailles, Париж, където отново посетителите ще бъдат замаяни от престижни автомобилни клубове, аукционни къщи, производители, реставратори и автомобилно изкуство.

Билетите ще са по €24 на човек на входа, а предпродажбените ще започват от €20 на човек.

Къде: Paris Expo Porte de Versailles, Париж

Кога: 2-6 юни

Le Mans 24 Hours

Едва ли има друго събитие за 2021г., което да няма нужда от никакво обяснение, както 24 часа на Льо Ман. Миналата година организаторите направиха всичко по силите си то да се проведе, като това изискваше преместване на традиционните юнски дати за септември месец, но без публика. Тази година изглежда всичко ще е по старому – е, с изключение, че вече няма да виждаме прототипите от клас LMP1, които ще бъдат заменени с очаквано по-яростните хиперавтомобили от нововъведения клас LMH. Стискаме палци средата на юни месец да може да се насладим от трибуните на писта де ла Сарте, а защо не и от боксовете, откъдето най-силно се усеща магията и духа на Льо Ман…

Къде: Circuit des 24 Heures, CS21928, Франция

Кога: 12-13 юни

Le Mans Classic

Класическата версия на Льо Ман се провежда на всеки две години, като по календар събитието трябваше да се случи миналата година, но на всички ни е ясна причината за неговото отлагане. 

Класическите автомобили, част от тях участвали в оригиналните Льо Ман серии между 1923 и 1981 г., се завръщат традиционно след основното състезание за сезона. Изискванията остават непроменени от 2002 г. – допускат се само автомобили преди 1979г., пилотите трябва да имат лиценз от ФИА, а състезанието е разделено в 6 класове според годината на производство.

Къде: Circuit des 24 Heures, CS21928, Франция

Кога: 1-4 юли

Goodwood Festival of Speed

Фестивала на скоростта в Гудууд е различното събитие, при това не само заради атрактивната, почти два километра отсечка, по която се изкачват автомобилите под симфония от ревящи двигатели, пушек от гуми и ръкопляскане с пищни овации от публиката.

Магията започва през 1993 г, когато първият Фестивал на скоростта се провежда по едно и също време с 24 часа на Льо Ман. Въпреки застъпването, 25 000 души са присъствали на новороденото събитие, което още тогава затвърждава неговата атрактивност.

Днес състезанието в Гудууд става зрелище на машини от всякакъв вид и клас, разпределени в различни зони като: Арената, където има дрифт шоу, Michelin Supercar Paddock, където на показ излагат шосейни суперавтомобили, Cartier Lawn – конкурс по красота за класически автомобили и т.н.

Къде: Goodwood House, Западен Съсекс, Англия

Кога: 8-11 юли

Silverstone Classic

Silverstone Classic ще събере за поредна година духа на моторспорта под формата на състезания, представяне на автомобилни клубове, жива музика, ретро трасета, тест драйв на нови автомобили, тунинг ателиета, увеселителна зона и още много, а акцентът на тазгодишното издание ще е Jaguar E-Type и неговата 60-годишнина.

Къде: Silverstone, NN12 8TN, Великобритания

Кога: 30 юли – 1 август

Salon Prive

Salon Prive е английският отговор на Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Провеждан в подобен формат като италианския си аналог, пространството пред двореца Бленхайм се превръща в изискано градинско парти, обградено от фина колекция суперавтомобили, хиперавтомобили и класически такива. Събитието е разделено в няколко теми, като отличаващата му черта е, че има специален ден само за дами – „Ladies Day“, а също и стриктна дрескод политика, където на почит са аксесоарите, особено шапки.

Къде: Blenheim Palace, Великобритания

Кога: 1-5 септември

Goodwood Revival

Goodwood Revival е единственото автомобилно събитие в такъв мащаб и формат, което да отдава почит ексклузивно на моторспорт ерата от 50-те и 60-те години на миналия век. Не само състезаващите се автомобили са от периода 1948 – 1966 г., но и дрескодът, който макар по желание, помага да се пренесем в онези златни години. Всъщност, цялата атмосфера е изградена като от 50-те, благодарение на множеството декори, описващи някогашното усещане. 

Пистата е непроменена откакто първото състезание се е състояло, а в модерни дни фестивалът е разделен в няколко етапа, всеки от който отдава почит на различни класове и години. Част от категориите представляват:

Stirling Moss Memorial Trophy – 1-часово състезание за GT автомобили преди 1963.

Richmond & Gordon Trophies – 25-минутно състезание за 2.5-литрови Гран При автомобили от 1954 до 1960.

Whitsun Trophy – 20-минутно състезание за прототипи до 1966.

Goodwood Trophy – 20-минутно състезание за Гран При автомобили и колички от 1930-1951.

Къде: Goodwood Motor Circuit, Западен Съсекс, Англия

Кога: 17-19 септември

Bernina Gran Turismo

Bernina Gran Turismo се организира от група ентусиасти на класически автомобили, с почит към състезанията, проведени в района на Санкт Мориц през 20-те и 30-те години. Проектът е олицетворение на история, спорт, конкуренция и автентичен лукс, като единствената му цел е да предложи уникална комбинация и преживяване. Събитието представлява състезание по хълмове по затворен път за спортни и състезателни автомобили, построени до началото на 80-те години, по протежение на прохода Бернина, от La Rösa до Bernina Hospiz – 5,6 километра чист адреналин в неподражаема алпийска обстановка. 

Къде: Санкт Мориц, Швейцария

Кога: 16-19 септември

Разбира се, това са само част от най-интересните събития, на които, надяваме се, ще станем свидетели през 2021 г., а също така и любимите на GRACE PACE RACE (:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *