Lexus UX 250h – луксът не е за всеки

Lexus е японският еквивалент на добре познатите ни европейски марки като BMW, Mercedes и Audi, и по-конкретно моделът UX е пряк конкурент на съответно X1, GLA и Q3. Поне на хартия. В действителност UX е толкова различен от тях - като започнем от категоричната идентичност, с която Lexus никога не са имали проблем, стигнем до изпълнението и материалите в купето, и накрая - задвижването. UX е единственият модел от четирите, който се предлага и като хибрид под наименованието 250h, и днес ще си говорим именно за него.

От времето когато големите решетки не пораждаха въпросителни

Остри фарове, раздуто тяло, агресивно излъчване и огромна решетка – подпис, който за първи път започваме да виждаме през 2014 г., когато дизайнът на Lexus претърпява ключови за сегашната визия промени. И докато на пазара днес все още има модели, които търсят своята идентичност, Lexus сякаш винаги са я имали, въпреки константното усъвършенстване. А последния подход в дизайна е истински впечатляващ.

Специално за UX не бих могла да кажа, че има и един елемент, който да не е на мястото си, което трудно се постига, когато освен визия, гониш и изпълнение. Той е като танц на една гейша – завладяващ, внушителен, забавляващ, специален… Толкова е различен от всичко друго, че всеки път откриваш по един нов детайл, по една различна гледна точка. Той се вписва на всеки декор – дали ще го паркирате по павирана улица, близо до някоя сграда-паметник на културата, или хванете в крачка по магистралата, или пък го наблюдавате да стъпва сигурно по път, който не е виждал асфалт, някъде между високи иглолистни дървета, той винаги ще се чувства на мястото си, но никога няма да се слива с околността.

 

Японска традиция

Влизаме на топло в купето, където сядаме върху “традиционни нишки от японска оризова хартия”. Всъщност дизайнът на кожата в UX е заимстван именно от такава оризова хартия, която не само облича седалките, но и е фино пришита върху всички елементи, за които иначе други производители решават да използват мека пластмаса, наподобяваща кожа. И също както в едно автентично японско изкуство, тук няма нищо фалшиво, нищо не изпипано до последния детайл, и буквално нищо, което да не можеш да не наречеш изкуство. Всичко е на мястото, където очаквате и същевременно нищо не изглежда така както сте свикнали:

Имаме роторен бутон за смяна на режимите на шофиране, който се намира на таблото зад волана. Първите пъти ще ви е нужно да се надигате, за да видите какво точно натискате, но щом свикнете, управлението му става много естествено и лесно.

Дисплеят: някои биха сметнали за “старомодно” той да не е с тъч, но нека не се заблуждаваме – колко пъти на ден почиствате отпечатъците от пръсти върху екрана? Lexus естествено са се сетили, че клиентите им може би имат по-важни неща от кърпички за екран, които да държат в жабката си, и тяхното решение за това е дисплей без тъч, като достъпът до функциите му се контролира от тъчпад. 

Седалките… след часове прекарани зад волана на автомобила и няколко стотин километра, мога да заявя, че това са най-удобните седалки, в които някога съм седяла. Страничните възглавнички те обгръщат, всеки прешлен на гръбнака се намества, а тялото едновременно се отпуска и винаги запазва позиция, готова за реакция в непредвидени ситуации.

Виждали сме двойни подлакътници в последните модели на BMW, Audi и Mercedes, и трябва да призная, че те са отличен вариант, за когато не искаш да ти навлизат в личното пространство, но при UX подлакътникът е един, само че всеки отпред си има достъп до него, защото се отваря и от двете страни. И тук отново Lexus залагат на индивидуализъм, който не е някакъв си опит за бунт срещу доказано удобство и комфорт от други марки, а е просто едно по-различно решение на проблема.

Точно както гейшата използва движения, които не са типични в нито един по-популярен стил танци като салса, зумба, балет и т.н., Lexus излизат от стереотипа, и ти предоставят различни решения, за които в никакъв случай не можем да твърдим, че са по-малко рационални, по-неестествени или по-неудобни. Напротив. За лукса и комфорта няма универсална формула – просто е нужна смелост да го покажеш. А Lexus не само го показват, те го доказват.

Хибрид в най-чистата форма на думата

Как ви се струва автомобил, тежащ над тон и половина, да се придвижва напълно безшумно по градските улици? Lexus UX 250h го може – спазвайки ограниченията за скорост в града, неусетно ще отметнете срещите си за седмицата без да се е наложило да променяте графика си, защото е трябвало да се отбиете до бензиностанция, а най-хубавото от всичко е, че няма нужда да планирате следващото си зареждане на батерията, защото тя просто не се нуждае от външен източник на ток. Този модел е с така наречения самозареждащ се хибрид, който използва енергията от спирачката и я преобразува в ток. Разбира се, това не означава, че получавате вечно зареден автомобил, с който може да отпишете посещенията в бензиностанцията, но все пак е едно доста обещаващо начало, което цени вашето време и, разбира се, финанси.

Батерията е четвърто поколение самозарядни батерии от Lexus, като тук имаме новоразработената никел метал-хибридна (NiMh) таква, която позволява мигновена, но плавна мощ. Тоест, при ускорение няма да ви залепи за седалката, но все пак ще имате достатъчно бърза реакция, само че без да разлеете кафето си или багажът ви да изпадне. 

Това също така е една от най-тихите коли, които съм шофирала. И не говоря за моментите, в които се придвижвате на ток. Дори и да настъпите 2-литровия двигател на UX, трудно бихте осъзнали, че четирите цилиндъра работят, като това далеч не е само високо ниво на шумоизолация в купето, защото тишината се запазва и отвън.

Тестваният автомобил е с AWD задвижване, като интересното е, че осите не са свързани механично, а задните колела се задвижват от електромотор и то само при нужда. Интелигентната система на Lexus засича кога автомобила ви се нуждае от допълнително сцепление, и съответно изпраща сигнал за активиране към задните колела. С това казано, макар да не можем да наречем UX офроуд автомобил, то със сигурност не бихте имали проблем, ако изберете да разчупите ежедневието си с разходка по неравен терен.

UX 250h - хибрид, кросоувър, надеждност - перфектният автомобил?

Не точно. Това не е перфектният автомобил за всичко, но е най-близо до перфектната градска кола от този клас. Да, хибридното задвижване на Lexus е от лидерите на пазара, което даже надхвърля очакванията за икономичен резултат, но пък от друга страна наименованието “кросоувър” не бива да ви подлъгва, че ще поберете всичко нужно за една дълга семейна почивка – пространството в багажника просто липсва. От гледна точка на комфорт пък, аз не бих избрала друг автомобил за дълги пътувания. Нищо чудно, че от Lexus не предлагат опция за масаж на седалките – самото седене в тях е същинска релаксация.

Истината е, че бихте открили потенциала на UX 250h най-вече в градска среда, за където и е предназначен автомобила.

И все пак, в заключение, бих описала модела по следния начин – въпреки че в автомобилния речник той се намира на една и съща страница с BMW X1, Audi Q3 и Mercedes GLA, в реалния живот трудно можем да ги сложим зад кориците на една и съща книга. UX Hybrid, колкото и да е тяхна алтернатива, толкова и не е техен конкурент.

Дизайнът му наистина е като танц на гейша, но неговото предназначение следва кодекса на бушидо – основано на уважение, вярно служене и смелост. Докато някои марки са създадени да се харесат на всички, то Lexus не търси одобрение на всяка цена – той е за онова малцинство, което умее да разпознава и цени майсторството във всяка форма и знае, че то нито е с едно лице, нито има една универсална дефиниция… 

Оценката на GRACE PACE RACE за модела:

Комфорт
5/5
На пътя
4.5/5
Икономичност
5/5
Функционалност
3/5
Дизайн екстериор
4.6/5
Дизайн интериор
4.6/5
Обща оценка
4/5

Тестваният модел е с 2-литров, 4-цилиндров бензинов двигател, с 181 к.с. и 188 Нм. и AWD задвижване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *