Фотосесия за милиони: Koenigsegg Gemera и Jesko Absolut на писта

1700 к.с. от двулитров 3-цилиндров агрегат? Да, шведите постигнаха това и освен, че е единственият двулитров двигател в историята на Koenigsegg, той задвижва... четириместно GT. Досетихте се, става въпрос не за кой да е модел, а за "мега GT" (както обичат да го наричат) автомобила Gemera. А това до него? Е, няма 1700 к.с., но наличните 1280 коня и 1000 Nm, които Jesko Absolut притежава, ако го храните с черен трюфел (обикновен бензин) и доста по-задоволителните 1600 к.с. и 1500 Nm, ако му подадете няколко парченца бял трюфел (биогориво Е85), също вървят. Но нека сега да преминем от цифри към снимките - мисля, че в този случай те са далеч по-въздействащи, макар и да говорим за цифри като 1700 к.с.

Koenigsegg Gemera

След като „изплакнахте очите си“ с тази галерия, е време отново да се върнем на цифрите – само 300 щастливци ще се порадват на ултрабърза семейна почивка с Gemera. Всъщност, около 50 км от роудтрипа ще им излязат безплатно, но не защото шефът на Koenigsegg им е направил някаква премия, а заради технико-инженерни способности на самите инженери. Този мъник (за двигателя говоря) е подкрепен от 3 електромотора – по един за двете задни колела и един за предната ос. Батерията от 800 волта позволява да шофирате със скорост от 300 км/ч без да изпитвате вина за замърсяване на околната среда или 50 км с нулеви CO2 емисии – егото е спасено. Резултатът: 1700 к.с. и умопомрачителните 3500 Nm… Ускорението при тези цифри е само 1.9 секунди – това означава, че ако случайно мигнете при натискането на педала за газта, следващият път когато си отворите очите ще се движите със 100 км/ч.

А ако жена ви мрънка, че шофирате прекалено бързо, купете й кафе от бензиностанцията (която така или иначе ще посещавате често) и го сложете в някоя от четирите налични поставки за чаши в автомобила, които поддържат температурата на напитката такава, каквато я пожелаете. Повярвайте ми, докато кафето на жената остане топло до последната глътка, тя ще е доволна.

Цена: $1.7 милиона

Koenigsegg Jesko Absolut

Jesko Absolut е най-бързият Koenigsegg създаван някога и от самото си раждане е замислен да остане на върха. Това означава, че Koenigsegg не планират да свалят краля от трона, и че той ще остане творението им, което достига най-висока скорост. Дали това означава, че Bugatti Chiron Super Sport 300+ няма да запази рекорда си? Да, поне така твърдят от Koenigsegg, което, ако е вярно, буквално означава, че този хиперавтомобил ще може да развива скорост от над 490 км/ч със своя 5-литров V8 туин турбо двигател.

Една от черешките тук е (Jesko Absolut е една прекрасна торта с не една черешка на върха) 9-степенната автоматична трансмисия, която според Koenigsegg може да сменя предавките за нула време, независимо дали трябва от 1-ва да качи до 9-та или обратното. 

Приблизително над 3000 часа са преминали в разработването на аеродинамиката на автомобила. Това са 125 дена. Това са малко над 4 месеца събрани заедно. И ако това число ви се струва голямо, задръжте дъха си – инженерните и дизайнерските разработки са отнели повече от 5000 часа. Това е над половин година време вложено само за части от цялото… Може да си представите за какво произведение на изкуството говорим. И въпреки че Koenigsegg обещават на бъдещите собственици, че окачването ще е достатъчно милостиво за разходки из града, то Jesko Absolut споделя повече ДНК с болид от F1, отколкото с който и да е друг автомобил. Тази фотосесия напомня именно за това.

Благодарим за снимките, Koenigsegg!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *