Porsche Taycan – силата да привличаш

Преди две години, Mission E, както беше неговото наименование тогава, успя да грабне вниманието с неподправения почерк на Porsche, но с добавени детайли, които да подсказват за безшумния шепот, с който "Оживеният млад кон" ще препуска. Taycan е повече революция, отколкото гениално немско инженерство. Taycan е емоция. Taycan е грация. Taycan е движение. И най-накрая Taycan пристигна у нас.

Денят е четвъртък, а мястото Киноцентър „Бояна“. Вечерта можеше да бъде обикновена, но там където е замесено Porsche, не може да бъде обикновено, нито пък скучно. На входа на халето с бяла светлина са прожектирани думите Porsche Taycan, като сигналът на Батман, който чака да се появи прилепа, за да спаси света. Кой знае, може би Taycan е следващият Батман..

Посреща ни чаша просеко. Балончетата нетърпеливо излизат на повърхността, сякаш усещат, че ще се случи нещо специално. Можете да си представите щом алкохолът го усещаше, какво са изпитвали гостите онази вечер. Заставам на „първия ред“. Макар да съм виждала автомобилът многократно, той никога не е пристигал в родния ми град, така че моментът е специален.

Изведнъж залата изпадна в тишина и всичко що имаше камера за снимки фокусира сцената в басейна. Чашата се запоти. Завесата се вдигна.

Дъжд от светлини и истинска вода заваляха над първото електрическо Porsche. 3D-мапинг облече Taycan в цветове, които подчертаваха всяка негова извивка, а съпътстващата музика те пренасяше мислено до момента зад волана на автомобила. На това му се вика представяне..

Soul, electrified. С гръм и трясък, по време на буря, пристигна, тихо и нежно.

И остана, и вечерта и автомобилът, в сърцето на всички, които са се докосвали до магията Porsche.

Технически характеристики на Porsche Taycan:

Taycan Turbo

  • 680 к.с / 850 Nm  (с Launch control)
  • Ускорение от 0 до 100 км/ч. за 3.2 сек. 
  • Тегло: 2 305 кг.

Taycan Turbo S

  • 761 к.с / 1050 Nm (с Launch control)
  • Ускорение от 0 до 100 км/ч. за 2.8 сек.
  • Тегло: 2 295 кг.

А ето и малка част от останалите характеристики на модела:

Технологии: Taycan има 5 режима на шофиране – Normal, Range, Sport, Sport Plus, Individual. Първите четири са ни познати, като специалният тук е именно Individual – както се досещате, този режим позволява пълно персонализиране на предпочитанията за шофиране.

Може би едно от най-прецизното въздушно разпределение, в който и да е автомобил на пазара, се намира именно в Taycan – опция между дву и четириточкова климатична система (Advanced Climate Control), която елегнатно разпределя въздушния поток в купето, при това почти безшумно. Това е част от „Porsche Advanced Cockpit“, който включва още дигитални бутони, които заменят почти всички физически бутони, и дисплей за пасажера, който е естествено продължение на основния инфотейнмънт.

Откъм дизайн:  Porsche Taycan се предлага с твърд покрив или с олекотен панорамен покрив, който е постигнат чрез изпозлването на цели 7 слоя, като всеки един от тях изпълнява своята функция за по-безшумно усещане в купето и по-икономично шофиране. Изключително красива е задната емблема „Porsche“, която е стъклена.  

Аеродинамика: Taycan има така наречената Porsche Active Aerodynamics система, която се състои от адаптивен заден спойлер, променящ позицията на крилото според скоростта, с която се движите. Отстрани на фаровете въздухотводите се наричат „Въздушни завеси“ и играят ролята на оптималния въздушен навигатор. На предната броня са разположени подвижни въздушни клапи, а към аеродинамичния пакет се включват и джантите. Прибиращите се дръжки също спомагат за удивителната аеродинамика. Всеки компонент в Porsche Taycan е основан на „Формата следва функцията“ – любимата сeнтенция на Фердинанд Порше и е на мястото си, за да предостави не само естетическа красота, но и онова спортно усещане, който всеки любител на марката търси.

Шофиране: Повече за модела скоро, когато сменим позицията от публиката, с тази на шофьорската седалка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *