BMW M135i – хотхетч за новото поколение

BMW е марка, към която трябва да имаш очаквания, a като една от водещите компании в автомобилната индустрия, тя трябва да ги оправдава. Новата 1-ва серия е нехарактерна в много отношения - дизайн, изпълнение, и най-вече задвижване. Върховата й версия М135i е с обозначение xDrive, което практически означава, че няма нужда да се притесняваме от недозавиване на автомобила - нещо, за което бихме си помислили, че ще открием в базовите модели, които се задвижват от... предната ос. Но прощаваме на BMW, че преместват задвижването отпред и се надяваме спортната версия да не ни кара да си мислим, че шофираме MINI.

Десертът накрая

Алкантара, лакирани повърхности, лед светлини в купето, които може да персонализирате и мека пластмаса. О, да! Това са познатите ни материали от всяко ново BMW, в което луксът надделява над похарчените средства. Излишно е да възхваляваме добрия вкус към дизайна, защото не е нито новост, нито нещо рядко срещано, но не мога да пропусна да отбележа всички детайли, които са просто впечаляващи. Въздъхвам с наслада, доверявам се на комфортното усещане и насочвам цялото си любопитсвто към шофирането на новата 1-ва серия.

Отпред уголемените бъбрековидни решетки отнасят голямо внимание и макар на пръв поглед невинно изглеждащи, когато видим цялата картина, острите черти на въздуховодите променят изражението от симпатична кола, в спортен хотхтеч. Дори и да не сте запознати с модела, по всяка вероятност ще познаете неговото задвижване само по големината на капака. Напречното разположение на двигателя скъсява базата в сравнение с предната генерация с 5мм, но пък отваря повече пространство отвътре, където както вече споменах, BMW са се развихрили.

Отзад пък наблюдаваме ясно изразени черти и силует на приклекнал кросоувър, и нищо чудно! Макар да няма много общо с външния дизайн, M135i е базиран на платформата на по-големите Х1 и Х2, така че вероятно вдъхновението е дошло именно оттам. Въздуховодите на задната броня са там само за естетика, но въпреки това имат оптически принос за спортния вид.

"Hey BMW, i'm feeling cold!"

Който пита, получава. Вълшебните думи тук не са „Сезам, отвори се“, вместо това любезно кажете „Hey BMW“ и отключете света на един от най-технологичните автомобили на пазара.

Ако обичате да командвате, то този модел може да е точно за вас. Почти няма желание, което M135i да не може да ви изпълни, при това без да отлепятe ръце от волана или поглед от пътя. Просто си кажете от какво имате нужда и BMW ще го направи вместо вас. Студено ви е? Да, командата „Hey BMW, i’m feeling cold!“ от официалната реклама на автомобила е реална, а няколко секунди след запитването, подгревът на седалките вече е започнал да затопля дупето ви. Естествено команди като „Набери еди-кой-си“ или „Заведи ме до еди-къде-си“ са задължителни във всеки технологичен автомобил и тук не липсват. 

(Ако „Hey BMW“ ви звучи прекалено скучно, може сами да именувате колата. Аз определено бих я научила да се обръща след „Hey Bimmer“)

ADW + 306 коня

Третото поколение на 1-ва серия е първото, което се задвижва от предната ос, но истината е, че на този представител от компактния сегмент изобщо не му е нужно задно задвижване. Първо, това би оскъпило автомобила и второ размерът има значение. Всички знаем, че двигатателите се разполагат различно в купето в зависимост от задвижването – в случая, предно задвижване осигурява повече пространство, а това е нещо, което BMW неведнъж са споменавали, че търсят. Бонус: напречното разположение на двигателя тук олекотява автомобила с 30 кг.

Конфигурациите 20d и тестваният 135i са с AWD задвижване, така че, ако все пак държите на бюджетното спортно усещане, то BMW имат решение за вас. А аз ще ви разкажа дали изборът си заслужава.

Характеристики на двигателя и динамичност (М135i):

  • 2-литров, 4 цилиндъра
  • 306 к.с / 450 нютон метра
  • максимална скорост от 250 км/ч.
  • ускорение 0-100 км/ч за 4.8 секунди
  • тегло: 1600 кг.

Кик-даун в статично положение (без Launch Control). Психически съм се подготвила да залепя гърба си за седалката, но колата сякаш се замисля. Секунда, две, може би три. Турбо дупка. Голяма при това. Неочаквано много време отнема на турбината да се изпълни с въздух, чак се замислих дали кракът ми е върху правилния педал. След малко под 5 секунди, прожектирани на стъклото, виждам цифрите 100 км/ч. „Хм, за сметка на това е бърза.“, минава през ума ми. Намалявам. Искам да разбера дали това недоразумение беше моя грешка или колата наистина има турбо дупка. Вторият опит не протече по-различно. Прощавам за това с едно наум, взимайки предвид, че не е истинска М-ка и продължавам с изпитанията. Ред е на завоите.

Връзката гуми-асфалт е непрекъсната. Автомобилът не губи сцепление дори на мокри участъци, а същото важи и за завои тип R1 (остър десен). Вероятно във версия 18d, която е само с предно задвижване, бихме открили затруднения на същия терен в някои от ситуациите, но на хората, които ще си я купят, едва ли ще им прави впечатление. За тях това би било просто немски автомобил. Да се върнем обаче на върховото изпълнение – впечатляващо добре се държи на пътя. Липсва усещане за недозавиване, което е страхотно. Все пак, не повече от 50% от мощността на двигателя могат да бъдат изпратени към задните колела, но тук се включва и ограниченият преден диференциал, който подпомага да следваме оптималната треактория на завоя. Да си го кажем направо – М135i е един от най-технологичните представители на компактния сегмент, в който всяка технология работи в перфектен синхрон за по-добро изпълнение на пътя. Да, липсата на 2-та цилидъра от предната генерация се усещат в много аспекти, но нека не забравяме, че новият 4-цилиндров двигател е най-мощният серийно производство на баварците до момента и взаимодейства с колата перфектно.

Донякъде е разбираемо. Никой търсещ истински спортен автомобил (вероятно) не би заложил на M135i, но за всеки, който не иска да изръси цяло състояние, това може да се окаже най-доброто от двата свята. Това е хотхетч от и за новото поколение – за младите, които обичат скоростите (да, безспорно колата е бърза), за онези, които търсят приключения, за хората с движение в кръвта, но не и жажда за непрестанно състезание. BMW е марка, към която трябва да имаш очаквания, но очакванията трябва да са резонни. Буквата „М“ не е това, което е означавало преди 20 години, поне не и в контекста на M135i. Достатъчно добра е за това, което промотира и мисля, че BMW много правилно заложиха на тази стратегия, а именно да обърнат внимание на компактните, финансово достъпни, със спортен дух автомобили. 

С две ръце във въздуха казвам „Да!“ на автомобила, и я добавям в списъка си към любимите.

BMW M135i xDrive е на цена от 90 750лв с ДДС.

Оценката на GRACE PACE RACE за модела:

Комфорт
4.7/5
На пътя
4.2/5
Технологичност
5/5
Функционалност
4.7/5
Дизайн екстериор
4.5/5
Дизайн интериор
5/5
Цена
4/5
Обща оценка
4.4/5

GRACE PACE RACE е онлайн в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *