Bernina Gran Turismo – съчетание от лукс, страст, спорт и история.

Изминалия уикенд проходът Бернина събра за трета поредна година едни от най-скъпите и красиви автомобили в света. 1800м височина, над 50 завоя и величината на Алпите. Септеври винаги е друг там, неочакван и рискован, точно какъвто трябва да бъде за провеждането на едно събитие, което отдава почит на моторния спорт от края на 20-те и началото на 30-те години на миналия век.

През 1929г. за първи път на Бернина се провежда събитие по тогава 16-километровото трасе. Ентусиазъм, изобретателност, умения и много смелост довеждат най-добрите състезатели по време на Aвтомобилната седмица на Сейнт Мориц (Automobilwoche St. Moritz). Легендарният Ханс Стък печели първото със син Австро-Даймлер и записва рекордното време от 14 минути и 58 секунди, а второто състезание през 1930-та оглавява френският пилот Луис Широн (на когото по-късно кръщават Bugatti Chiron) с едно от само двете произведени Bugatti Type 47. В долината Енгадин буквално празнуват – шофирането по обществени пътища е било забранено в Алпите за цели 25 години от 1900г. до 1925г. 

90 години по-късно оживява нещо, което по всички правила не би трябвало да съществува. Състезание на главен път с гранична връзка на 1800м в Алпите – кой по дяволите би позволил толкова рисковано шофиране и затварянето на пътя, макар и за няколко часа?

Казват, че атмосферата на тогавашните състезания още се предава от поколение на поколение и се пази в сърцето на хората от региона Поскиаво до Сейнт Мориц. Неимоверен стил, абсолютен риск и опияняваща страст се завръщат там, откъдето са дошли. Моторният спорт е жив благодарение на онези, които помнят и искат да разкажат. 

Berninа Gran Turismo каквото го виждаме днес е планинско изкачване, което приветства собственици на автомобили произведени до 1980г. Разпределението е в два определени класа и един специален както следва: 1. Едноместни и двуместни спортни коли, специални исторически; 2. GT, GTS, GTP (gran turismo prototype), CT (competition touring), T (touring), специални touring и grand touring, и клас 3, който включва модели от другите два и поканени от организаторите автомобили.

Часът е 13:40, дата 21-ви септември, а мястото бивша поща на югоизток от приказния курорт Сейнт Мориц. Живакът в термометъра достига 12 градуса, когато пред хотел Стационе дела Поста се нарежда първият автомобил. Неофициалният дрескод е червено, а малка част от спазилите го са Ferrari 250 Breadvan, Porsche 912, Maserati A6 GCS/53 Spyder, Lanca Delta HF Integrale, Alfa Romeo TZ2 и Austin Mini Cooper MK2.

Съботният ден обаче започва няколко часа по-рано с брифинг и чаша сутрешно кафе в самия Сейнт Мориц. Оттам следва трансфер до стартa на събитето в курортното градче Ла Роза. Към 7:40 случайни туристи биват посрещани от знак „Път №29 е затворен до прохода Бернина в двете посоки“. Местните отдавна са си избрали от кои места ще гледат. Време е за тренировъчни обиколки. 

През целия уикенд по съвременната отсечка с дължина 5.6км. преминаха още Alfa Romeo 105 Coupe, едноместен MG K3, Austin A35, Lamborghini Countach, ослепителен Ford GT40 MK 3 и Lanca Stratos. Участието на няколко болида от F1, един от тях е култовият Ensign Н177, и преобладаващото присъствие на автомобили, които са участвали в най-старото мащабно състезание в света Инди 500, на фона на френските Алпи е просто внушително. Заедно с вдъхновяващите форми на италиански и френски класики Bernina Gran Turismo е задължително да бъде посетен от всеки със страст към спорта.

Снимки: Bernina Gran Turismo и Marcello Fauci 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *