Хърватия се готви да бъде домакин на WRC за първи път този уикенд

Хърватия се готви да бъде домакин на WRC за първи път този уикенд

21/04/2021 0 By Габриела Стойчева

Базирано в столицата Загреб от 22 до 25 април, рали Хърватия отбелязва третия кръг от сезона WRC 2021 и първото събитие на чист асфалт за годината. Двайсет етапа на състезателно разстояние от 300,32 километра осигуряват предизвикателството за най-добрите рали пилоти в света, техните автомобили и отбори. С изцяло новия маршрут за редовните пилоти на WRC, очаква се интригуваща перспектива, тъй като екипажите започват своите заявки за победа с нулев опит.

Програмата

След два дни на разузнаване на специалните етапи, екипажите ще участват в шейкдаун от 09:01 в четвъртък на 22 април на 4,60-километрова сцена. Това е последната възможност за пилоти и отбори да прецизират настройките си преди състезателното действие да започне в петък, 23 април, за първия от трите дни. Екипажите се отправят на югозапад от Загреб към Самоборско за първите отсечки в петък за две повторения от четири етапа. Същият формат се използва в събота 24 април, когато Карловац, също югозападно от Загреб, е домакин на действието. В неделя, 25 април, екипажите минат по четири етапа на север от столицата, включително решаващата за ралито Загорско – Кумровец “Wolf Power Stage”, която трябва да започне в 13:18 местно време.

Пилоти, коли и отбори

Екипите от Hyundai, M-Sport Ford и Toyota ще се състезават за цялостни отличия, докато категорията WRC2 – захранващата серия към основната WRC – разчита на участия от екипи, подкрепени от Citroën и Škoda, наред с други. Шофьорите на WRC3 използват същите автомобили със спецификация Rally2 като техните колеги по WRC3, но се конкурират като независими. Юношеският шампионат на WRC е за нарастващи перспективи в идентични рали Ford Fiesta 4.

Като лидери на Световния рали шампионат, финландците Кале Рованпера и Йоне Халтунен оглавяват кандидатурата за Toyota Gazoo Racing. Базираният във Финландия отбор разчита и на световните шампиони Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия, вицешампионите от миналата година Елфин Еванс и Скот Мартин, плюс японеца Такамото Кацута и британския му пилот Даниел Барит.

Тиери Нювил и Мартин Видеге ръководят влизането в световния отбор на Hyundai Shell Mobis и към тях се присъединяват естонците Ойт Танак и Мартин Ярвеоя и ирландската двойка Крейг Брийн и Пол Нейгл. Пиер-Луи Лубе и Винсент Ланде, съответно от Корсика и Франция, се състезават за усилията на Hyundai 2C за състезанието, поддържани от фабриката.

Съставът на M-Sport Ford World Rally Team включва няколко промени от предишния кръг във Финландия. Изключително опитният Крис Патерсън замества Елиът Едмъндсън като ко-пилот на Гас Грийнсмит, докато Адриен Фурма и Рено Джамул се изкачват до Световна рали кола на WRC събитие за първи път във втората Fiesta WRC на британския отбор.

Андреас Микелсен, Николай Грязин и защитаващият се шампион Мадс Остберг са сред водещите на WRC2, които включват още Теему Сунинен и Том Кристенсен, младши победител в WRC от 2020 г. Водещите имена в WRC3 включват тройния европейски шампион Каджетан.

Снимка: Teemu Heljo / Red Bull Content Pool

След двата кръга 20-годишният финландец Кале Рованпера води в Световния рали шампионат на FIA за пилоти с четири точки разлика пред Тиери Нювил. Рованпера е най-младият пилот, оглавил класирането на WRC след най-доброто си второ място в кариерата на Арктик рали Финландия в края на февруари. Защитаващият световен шампион Себастиен Ожие изостава само с четири точки от Нювил, а британецът Елфин Еванс е равен по точки с Ожие и четири пред естонеца Ойт Танак.

Гумите

Асфалтовите гуми на Pirelli ще се предлагат в две различни смеси за рали Хърватия. Гумата RAH с твърда смес, проектирана да се справи с най-дългите етапи и най-високите температури, се използва за първи път. Мекото съединение RAS, което вече се появи на рали Монте Карло, е предназначено за по-хладни или хлъзгави условия. Междувременно се предлага и Cinturato RWB, специална дъждовна гума за екстремни мокри условия на асфалтови пътища, със специфичен модел на протектора, който е особено ефективен при изчистване на стояща вода за намаляване на аквапланинга. Всеки WRC пилот може да използва до 24 гуми по време на събитието плюс четири за “разклащането”.

Рали Хърватия започва този петък – 23 април, от 07:46, като финалът се очаква да е около 14:00 ч. в неделя 25 април. Третият кръг от Световния рали шампионат ще е и първият за годината на чист асфалт, върху който ще са разположени общо 20 специални етапа с дължина от 300,32 километра. Дължината на цялото състезание ще е общо 1270,89 километра.

Прогнозата за времето е обещаваща, надяваме се само синоптиците да са познали за топлите температури от 20 градуса. Ако не атмосферата навън, то атмосферата в душата със сигурност ще е нагорещяваща!

Снимка: Tomislav Moze / Red Bull Content Pool