Как бъдещите правила във Формула 1 отварят врати за нови отбори

Как бъдещите правила във Формула 1 отварят врати за нови отбори

23/12/2021 0 By Габриела Стойчева

По рано тази година ФИА обяви планове за промените във Формула 1, които ще встъпят от 2026 г. С новите правила шампионатът би трябвало да стане по-атрактивен за нови отбори, като засега Audi и Porsche изглежда да са първите, които ще се възползват.

Но какви точно ще са промените?

През последните няколко месеца се засилиха разговори относно критични аспекти на новите правила за двигатели, тъй като производителите искат започнат с тестването на технологиите възможно най-скоро.

MGU-H

Въпреки че настоящите производители са очевидно доволни от захранващия агрегат в момента, най-коментираната промяна е именно по него. За да се гарантира, че новите отбори ще имат шанс да бъдат конкурентоспособни, трябва да се направят компромиси.

Такъв например ще е премахването на мотор-генератора на топлинна енергия MGU-H. Това отваря вратите за нови производители и доставчици на двигатели във Формула 1. Известно е, че концернът Volkswagen, откъдето са и кандидатите за влизане в шампионата – Audi и Porsche, многократно е заявявал, че изоставянето на този компонент на двигателя ще бъде решаващ фактор, дали да се присъедини към Формула 1 или не. Red Bull публично съобщиха, че с радост прегръщат идеята за премахването на MGU-H мотор-генератора, тъй като това ще им спести значителни финанси от разработване на технологията, докато Mercedes са готови да направят компромис в името на нови отбори. 

Бюджет и гориво

Други две ключови регулации при вземане на решение от страна на VW Group са лимит в бюджета, който ще падне на $135 милиона до 2023 г. и употребата на 100% възобновяемо гориво до 5 години, с първата стъпка от промяната започваща от догодина, когато болидите ще се задвижват на по-щадящото E10 гориво, с 10% био смеси.

Ще има ли заместител мотор-генераторът на топлинна енергия?

Очевидно премахването на така важна част от KERS системата ще остави дупка. Имаше известни предположения, че нов MGU на предната ос ще компенсира MGU-H генератора, но изглежда идеята засега е оставена настрана. Това, което звучи по-вероятно, е мотор-генераторът на кинетична енергия MGU-K да поеме водеща роля, компенсирайки загубата на MGU-H. Настоящият MGU-K е система от 120 kW, която се равнява на около 160 к.с., които могат да бъдат доставяни по време на цялата обиколка. От друга страна, на сайта на ФИА могат да бъдат видени част от промените за 2026 г., но не и в детайли. Изводът, който може да направим от тях е, че 2026 MGU-K е много възможно да доставя 350 kW, или приблизително 470 к.с., които предполагаемо могат да поемат и загубата на MGU-H. Естествено, всички детайли тепърва предстоят да се потвърдят.

Какви са вариантите?

След като Honda обяви, че се оттегля от спорта, Porsche или Audi могат да се свържат с Red Bull като доставчик на двигатели, което ще им осигури партньорство с топ отбор още от началото. Като алтернатива, те биха могли също и да изкупят съществуващ отбор, за да дебютират напълно самостоятелно. Последните дни особено се разпространи слуха за сериозни преговори между Audi и ФИА. В съобщение до все още президентът на ФИА Жан Тод и изпълнителния директор на Формула 1 Стефано Доменикали, изпълнителният директор на Audi Маркус Дюсман написа:
„Очакваме с нетърпение да работим с вас и вашия екип, за да завършим този важен процес и да потвърдим участието си във Формула 1 в началото на следващата година.“

Снимка: Формула 1