Формула 1 коли 2022: Mercedes

Формула 1 коли 2022: Mercedes

18/02/2022 0 By Габриела Стойчева

W13 е изцяло новият болид на Mercedes-AMG Petronas F1 за 2022 г., като единственият елемент, който се пренася от предшественика, е воланът

Зад волана на W13 за сезон 2022 ще видим новото партньорство между посемкратния световен шампион Люис Хамилтън и Джордж Ръсел, който завърши успешно програмата за млади шофьори на Mercedes, и застава на мястото на Валтери Ботас.

M298837-Mercedes-AMG-F1-W13-E-Performance-Launch---Lewis-and-George

„От страна на шасито промените са огромни“, споделя Майк Елиът, технически директор на екипа. „Не сме имали толкова голяма промяна като тази в кариерата ми. Мисля, че това има три аспекта: първо, начинът, по който са изградени правилата, е много различен, особено за аеродинамиката, и това има голямо влияние. Второ, това, което се опитват да постигнат с аеродинамиката, означава, че автомобилите са с коренно различна форма. Трето, това е първият път, когато правим опит за толкова голяма промяна при ограничение на разходите.“

M298864-Mercedes-AMG-F1-W13-E-Performance-Launch---W13

W13 е продукт на пълен редизайн отгоре надолу и е на 98% изграден от нулата, като воланът е единственият пренесен елемент от предшественика си. Освен силният фокус върху аеродинамиката – страна, която по принцип е силна за отбора, задвижващият блок на Mercedes също е претърпял революция.

Отборът споделя, че от представянето на хибридното задвижване през 2014 г. до момента никога не са извършвали толкова грандиозни промени по него. Битката за настройване на оптималния двигател определено не е лесна, тъй като от този сезон влиза в сила замразяването на двигателите за следващите 3 години.

M298865-Mercedes-AMG-F1-W13-E-Performance-Launch---W13

„Проектът, който поехме за 2022 г., беше голям и това е много широка надстройка в различните елементи, за да се постигне максимална производителност, ефективност и надеждност. Има и някои наложени от FIA измервания, особено в системата ERS, с които също трябваше да се съобразим“, отбелязва Хайуел Томас, управляващ директор на задвижващите блокове в Mercedes.

Над 18 месеца работа са упражнени върху W13 – с изцяло ново шаси, реконструирана аеродинамика, модернизиран и пренасторен PU, а резултатът ще бъде видим за всички ни на тестовете в Барселона по-късно този месец.

Снимки: Mercedes