Формула 1 влиза в нова ера от 2022

Формула 1 влиза в нова ера от 2022

15/07/2021 0 By Габриела Стойчева

За предстоящия сезон през 2022 година, Формула 1 обяви, че загърбва целия си досегашен регламент, като на негово място ще бъдат въведени радикално нови правила. Въпреки огромните промените, едно е сигурно - оспорваната битка между Mercedes и Red Bull ще продължи да държи феновете на двата отбора на крака, а тоталният редизайн на болидите ще отвори много възможности и за останалите отбори.

Спринт квалификации

Първоначално тези новости бяха предвидени за настоящия сезон, но поради глобалния проблем с Ковид-19 ръководството избра да ги задържи за следващата година. Едно нещо, което ще видим не едва тогава, а идния уикенд, по време на състезанието в Силвърстоун, ще бъде нововъведената дисциплина “F1 Sprint” или “Sprint Qualifying”, което ще промени графика на стандартните досега тренировки и квалификации преди състезанието. F1 Sprint представлява приблизително 100-километрово състезание, с продължителност около 25-30 мин. Това ще е последната квалификация преди неделя, и ще служи за определяне на стартовите позиции по време на състезанието. F1 Sprint също така носи и точки на първите трима – съответно по 3, 2 и 1 точка. За момента идеята на този формат е да не се повтаря за всяко състезание, тъй като не би бил практичен на всички писти.

Формула 1 болид 2022

Болиди от новата ера - отпред

Една от основните промени, направени по колите за 2022, е предното крило. Защо? Защото Формула 1 цели да увеличи шансовете за изпреварване, т.е. да достави на зрителите по-оспорвано състезание. Както знаете, мръсният въздух, който задната кола “вдишва”, ако се приближи прекалено до водещата я, води до ужасна загуба на притискаща сила:

“За да се изобразят в цифри, проучванията показват, че настоящите F1 коли губят 35% от притискащата си сила при движение на три автомобилни дължини зад предния болид (приблизително 20 метра, измерено от носа на водещия автомобил до носа на този зад него), докато, ако разстоянието между двата автомобила падне на един болид дължина (около 10 метра), това води до 46% загуба.”

Новият дизайн на носа за 2022 трябва да намали тези цифри до 4% при 20 метра разстояние, и 18% загуба на притискаща сила при 10 метра разстояние. 

Това не е всичко обаче, освен дизайнът на предното крило, носът също е изцяло преработен. Промените ще направят така, че връхлитащият болида въздушен поток да бъде разпределен равномерно от двете му страни, вместо да се губи отдолу или да отива към задното крило.

Две от впечатляващите нови характеристики на автомобила през 2022 г. са неговите “крила” над предните гуми и капаци на всички гуми – нещо, което последно видяхме през 2009г.

Що се отнася до крилата над предните колелата, тяхната работа е да поемат и отклоняват мръсния въздух от крилото отзад. Досега такава функция изпълняваше предното крило, но правейки колата прекалено чувствителна при близки разстояния между болидите. Новите крила над гумите трябва да подобрят стабилността на болида именно в този случай.

F1 2022 car rear wing

Отзад

Ако до момента сте имали съмнения за модерния дизайн на болидите, то погледнете колата за 2022 г. отзад добре – това крило е буквално изкуство. Освен естетическата му страна разбира се, задното крило носи и ключови промени за поведението на автомобила зад него. Какво имам предвид: сегашните крила действаха така, че да изпратят нецеленасочено мръсния въздух директно в колата отзад. Или по-точно – въздухът просто оставаше на едно място, докато не премине следващата кола през него. С новия дизайн на крилото това се променя, тъй като то създава ротационен въздушен поток, който събира въздуха, излизащ от задните колела, и го изпраща към въздуха, излизащ от дифузьора. По този начин се създава гъбообразен дим, който след това бива изхвърлен нагоре във въздуха. И както се досещате, всичко това в името на по-малко мръсен въздух за задната кола, повече притискане за нея и съответно по-голям шанс при изпреварване. DRS си остава на задното крило.

Задвижване

Едно от малкото непроменени неща при колата за 2022 е нейният двигател. Болидите през следващия сезон ще използват абсолютно същото задвижване както и през 2021 – с 1.6-литровия хибриден агрегат.

За сметка на това обаче ще видим промени в горивото. Целта за 2022 е то да е съставено от поне 10% био компоненти, или повишение с 4.25% спрямо сегашното гориво. Всички коли ще се движат на Е10 гориво (Е – етанол, 10 – 10% био микс).

Гуми

Следващата промяна в списъка са нископрофилни 18-инчови гуми, които вече видяхме в действие при няколко отбора по време на тестове. Идеята на това нововъведение е отново да позволи по-близко приближаване между болидите при атака за изпреварване и да редуцира прегряването на гумата.

Безопасност

Когато говорим за Формула 1, няма как безопасността да не е на първо място. След 7500 симулации в тунела, новата ера болиди ще трябва да абсорбират 48% повече енергия отпред и 15% повече отзад. Също така при катастрофи резервоарът на горивото ще се откъсва от шасито, което ще попречи колата да избухне в пламъци, както се случи с Ромен Грожан на Гран при на Бахрейн миналата година.

Всичко това ще доведе до 5% увеличение в минималното допустимо тегло – от 752 кг на 790 кг.