Този уикенд: рали Арктик във Финландия

Този уикенд: рали Арктик във Финландия

23/02/2021 0 By Габриела Стойчева

Ако в България най-накрая започваме да се радваме на по-топли дни, то при Дядо Коледа снегът обилно е затрупал, а минусовите температури са създали идеалните условия за второто за годината състезание от календара на Световния рали шампионат. 

Рали Арктик ще бъде първото зимно състезание на WRC във Финландия, а също така и най-северно провеждащото се в 49-годишната история на WRC. То идва като заместител на рали Швеция. Състезанието ще бъде базирано в Рованиеми, провинция на Лапландия, и ще разполага с 10 етапа, покриващи общо 251,08 км.

„Температурата на околната среда трябва да бъде между -6 ° C и -14 ° C през седмицата на ралито, въпреки че те биха могли да паднат и до -20 ° C. Ще има и много сняг – или това, което хората от Лапландия наричат „бяло злато“ – на земята, така че идеални условия за зимнo рали.“

Екипът на Toyota оглавява шампионата както на пилотите, така и на производителите, след като завърши на първо и второ място в началния кръг на рали “Монте Карло” със Себастиен Ожие и Елфин Еванс – плюс четвърти за Кале Рованпера, който този уикенд ще се бори за първия си триумф в WRC у дома. Ако в петък снегът натрупа обилно, ще се наложи разчистване на пътя със снегорини. Това ще е от голямо значение за Ожие, който ще стартира първи.

Hyundai ще се стреми да отвърне на удара с Тиери Ньвил, трети в Монте Карло, и Ойт Танак, които искат да спечелят максимални точки след оттегляне от първия кръг. Крейг Брийн поема поста от Дани Сордо в третата кола на отбора. Ще има общо пет участия с Hyundai i20 Coupe WRC.

Най-опитният от редовните шампиони в Арктика всъщност е четвъртият пилот на Yaris WRC – Такамото Кацута, който се състезава там три пъти като част от програмата си за обучение във Финландия.

6 от 10-те отсечки ще бъдат излъчени по Max Sport 2, първата от които “Сариоярви” с дължина 31,05 км., в петък, 26 февруари от 16:00 часа. 

„“Сариоярви” преминава през може би най-красивия терен в Полярния кръг“, каза Нуутинен. „Етапът включва плавни участъци и ще бъде фаворит сред пилотите с второто преминаване на тъмно.”

„Това е най-дългият етап от ралито и екипажите ще трябва да бъдат готови за някои изключително тесни участъци и много завои на ръба. По време на скорошното планиране на маршрута снежните банкети бяха високи един метър. „

Общо 56 са заявените екипажи.

Снимки: WRC