Това 1 от 1 Ferrari Meera S е реставрирано за €252 100 и отива на търг с прогнозна цена от €90 000 – €110 000

Това 1 от 1 Ferrari Meera S е реставрирано за €252 100 и отива на търг с прогнозна цена от €90 000 – €110 000

02/02/2022 0 By Габриела Стойчева

Това е Ferrari Meera S е уникално във всеки смисъл на думата

Единствена бройка в света, създадена по поръчка за кралските особи на Саудитска Арабия през 80-те години на миналия век, преминала през реставрация от Ferrari Classiche през 2010, а днес – отиваща на търг с прогнозна цена под тази на всяко друго 1 от 1 Ferrari.

Ferrari Meera S rear

Под тялото на Meera S се крие Ferrari 400i, което пътува от фабриката на Ferrari в Маранело лично до Джовани Микелоти – един от най-известните дизайнери на спортни автомобили за 20-ти век и създател на едни от най-красивите спортни Ferrari модели през 50-60-те години. Там то получава изцяло ново тяло, олицетворяващо дизайна на 80-те – остри форми, футуризъм и изпреварили времето технологии.

Ferrari Meera S

Асоциацията на Meera S с Ferrari 400i е почти немислима под тежката реконструкция на Микелоти – допълнителните раздувки, ревизираната предница, скритите А-колони зад огромното предно стъкло… Всичко говори за един наистина различен и специален проект, непознаващ езика на Ferrari, който да отговаря обаче на арабска кралска особа. Този единствен в света екземпляр е завършен в прекрасния Bianco Fuji екстериорен цвят, а отвътре характерът е подчертан с червен и кремав кожен салон. 

Ferrari Meera S интериор

Технологично усъвършенстван за възрастта си, автомобилът разполага с чистачки на прозорците от четирите страни, – да, чистачки и на страничните прозорци, двоен климатик за предните пътници, камера и монитор за замяна на огледалото за обратно виждане и електронен шибидах. Страничните чистачки и мониторът най-вероятно са премахнати при реставрацията, тъй като липсват на снимките. Meera S също така бележи историята, като последното Ferrari, проектирано някога от Микелоти.

Ferrari Meera S

През ноември 2010 г. Meera S получава реставрация на стойност 252 100 евро от Ferrari Classiche – почти 3 пъти цената, която се очаква да достигне на търга.

Снимки: RM Sotheby’s