Себастиен Ожие поведе рали Хърватия

Себастиен Ожие поведе рали Хърватия

24/04/2021 0 By Габриела Стойчева

Съботният ден претърпя тотален обрат в резултатите за Тиери Нювил и Мартин Видеге, които бяха изпреварени с цели 7.0 секунди от световните шампиони Себастиан Ожие и Жулиен Инграсия.

Драматичната промяна на позициите се дължи много на съответните стратегии за гуми на фабричните екипи на Hyundai и Toyota. Toyota заложи на Pirelli гуми с твърдо съединение отпред и отзад, докато Hyundai избра комбинация от твърди и меки гуми на Pirelli с надеждата, че ще бъдат по-подходящи за условията. Въпреки интересната тактика на Hyundai, меките гуми на задните колела им костваха около 12 секунди изоставане. Заради сухата настилка и значително по-високите температури, които днес достигнаха 21 градуса на въздуха, Ожие и Инграсия бяха недостижими със своя избор на гуми и доведоха до този неочакван обрат в съботния ден на рали Хърватия.

„Честно казано, бях доста уверен, че нашият избор е най-добрият, но знаете, че все още се учим с тази гума, така че нямаше как да кажа, че бяхме на 100 процента сигурни“, каза Ожие, след като спечели SS12. „Но аз сериозно си мислех, че трябва да имаме най-добрия избор. [Изборът на гума този следобед] трябва да бъде още по-лесен избор. „

„Със сигурност [беше разочароваща сутрин]“, каза Нювил. „На SS12 загубих напълно педала на спирачката и нямах ръчна спирачка, така че беше наистина сложно на този етап; трябваше да бъда много внимателен и трябваше да намаля скоростта. Имам късмет, че сме тук. Ще видим [колко голям прогрес ще правим този следобед]. Очевидно всичко трябва да е перфектно, а ние не го направихме перфектно тази сутрин. Двигателят, проблемът сега, както и изборът на гуми, така че трябва да го оправим за този следобед.”

 

Еванс и Мартин са с 12,6 секунди по-нагоре от Нювил и Видеге в първите 4 етапа за събота. Запитан от WRC Plus All Live за представянето на своя съотборник в Toyota Ожие, Евънс каза: „Той имаше силна сутрин и не е лесно да го победим. Следобеда ще е сложно. Тази сутрин настилката беше по-мръсна от това, което очаквах. Всъщност се надявах днес да е малко по-чисто. Очевидно е, че асфалта в по-сух, но това означава, че има много насипен чакъл и в някои участъци е дори по-хлъзгав от калта, така че там не е лесно. „

 

Ойт Танак и Мартин Ярвеоя са четвърти като цяло, на 37,5 секунди от водещото темпо, а новобранецът на World Rally Car Адриен Формо зае пето място след като изпревари Крейг Брийн и Пол Нейгъл, когато ирландският екипаж спука гума на едва 100 метра от началото на SS9.

„Докоснах бордюра и трябваше да спра и да сменя гума“, каза унил Брийн след това.

 

След като спечели първата си победа в WRC на рали Монца през декември миналата година, японският пилот на Toyota Такамото Кацута отново се включи в него на SS10, когато победи съотборника си Себастиен Ожие с 3,4 секунди за 20,77 километра след впечатляващи усилия. „Усетих чувството на спокойствие и промених малко стила си на шофиране и изглежда, че работи добре“, каза той. „Разбира се, аз съм първата кола на пътя, но е добре, ако сте най-бързи на някои етапи.“

Адриен Формо подчерта своя огромен потенциал с второто най-добро изпълнение след това на Себастиен Ожие на SS9. Шофирайки за първи път M-Sport Ford Fiesta WRC в световното първенство, французинът беше с 2.0 секунди назад от Ожие през 20,30-километровата отсечка Mali Lipovec – Grdanjci. „Наистина бях изненадан тази сутрин“, каза Формо. „Добре, знам, че шофирах много добре и бях наистина доволен от работата си, но за втори път най-бързо бях напълно щастлив, просто луд. След това [трябваше] да бъда малко по-внимателен за останалата част от състезанието. Темпото беше наистина добро през първия етап и трябва да продължа да карам. ”

Забавянето на Крейг Брийн и Пол Нейгъл ги свали на общо девето място след Гус Грийнсмит и Крис Патерсън и Кацута / Барит. Лидерите на WRC2 и защитните шампиони Мадс Остберг и Торщайн Ериксен затварят топ 10 в своите Citroën C3 Rally2.

Снимка: WRC / Rally Croatia