Себастиен Ожие поведе рали Монте Карло 2022 след шейкдауна

Себастиен Ожие поведе рали Монте Карло 2022 след шейкдауна

20/01/2022 0 By Габриела Стойчева

Световният шампион Себастиен Ожие, който ще участва само в няколко кръга този сезон, взе първите отсечки от откриването на сезон 2022 на Световния рали шампионат в Монте Карло

Осемкратният световен шампион отбеляза първата победа в новата ера на хибридни двигатели със своята Toyota, показвайки добро темпо и в двете нощни отсечки.

Ожие беше с 5,4 секунди по-бърз от своя съперник, французинът Себастиен Льоб (M-Sport Ford) на 15,2-километровата нощна фаза и с 9,3 секунди по-бърз от съотборника си в Toyota Елфин Еванс.

Sebastian Ogier in rally Monte Carlo 2022 day 1

„Колата не се чувстваше толкова страхотно в първия етап, асфалтът беше много влажен и имаше слана на места“, обясни Ожие. „Във втория етап беше малко по-добре. Ние просто опитваме малки неща в колата и сме щастливи, че успяваме.“

Льоб, който се появява само като „гост“ в рали Монте Карло 2022, спечели девет поредни шампионски титли в WRC между 2004 и 2012 г., когато Ожие пое “щафетата” и отбеляза осем победи за последните 9 години.

В края на деня, Себастиен Ожие успя да натрупа аванс от 6,7 секунди пред сънародника си от M-Sport, а Еванс, който е и първият от тримата с константно участие в Световния рали шампионат тази година, затвори топ 3 на 11,2 секунди зад Ожие.

Sebastian Loeb in rally Monte Carlo 2022 during shakedown

„Имахме добър старт в първия етап, но беше много трудно на върха с някои заскрежени участъци и лед“, коментира Льоб.  „Не исках да направя грешка на леда, така че бях малко внимателен. Втората отсечка беше тежка за гумите. Прегрях ги преди средата на етапа и се борех да задържа колата в правилната позиция.”

Утрешният ден ще премине през 6 отсечки, с обща дължина от малко под 100 км (87,86 км). Днешните две изпитания бяха единствените в програмата на Рали Монте Карло за 2022 година, които ще се карат на фарове.

Рали Монте Карло 2022 бележи началото на нова ера, като автомобилите преминават към хибридни двигатели. В допълнение на 1,6-литровия агрегат вече има и 100-киловатов електрически мотор, заедно генериращи над 500 к.с. Механични промени също са направени, за които може да прочетете тук.

Снимки: WRC