Рали Арктик резултати

Рали Арктик резултати

28/02/2021 0 By Габриела Стойчева

Танак спечели пет от десетте теста за скорост на сняг и лед в своя Hyundai i20. Освен една лека среща със снега в събота, той успя да размине с пораженията, които обикновено идват по свръхбързите пътища край Рованиеми, и даде старт на заявката си за титлата, след като се оттегли от откриващото за сезона състезание в Монте Карло.

„Натискът беше налице и ние знаехме, че ще бъде много трудно да оглавим битката“, каза той. „В крайна сметка направихме много добър уикенд, само с една грешка. Това е невероятно място, определено едно от най-добрите за провеждане на зимно рали. „

Рованпера, стартирайки едва деветото си рали от най-високото ниво, започна последния ден с разлика от 1,8 секунди за Нювил. В последствие успя да увеличи разликата с няколко десети, преди да спечели финалния “Wolf Power” етап и да завърши втори.

Рованпера спечели четири точки, с които изпревари Нювил, и изпрати световния шампион Себастиен Ожие на трета позиция с 31 точки. За Ожие уикендът беше меко казано разочароващ. Французинът завърши 20-и, след като зарови своя Yaris в снежна преспа, което му костваше повече от 20 минути изоставане.

Третото място на Нювил осигури двоен подиум за Hyundai Motorsport, което намали преднината на производителите на Toyota Gazoo Racing до 11 точки.

Крейг Брийн завърши четвърти в друг i20 след отсъствие от четири ралита. Той беше на 52,6 секунди от Тaнак.

Брийн държеше Елфин Еванс на разстояние в последния тест, след като уелсецът затвори до 3,6 секунди в предпоследния етап. Крайната разлика между тях беше 8,9 сек. Японецът Такамото Кацута завърши шести в друг Yaris.

Оливър Солбърг направи зашеметяващ дебют в Световната рали кола. 19-годишният младеж вкара топ три етапа в събота и беше на път да завърши шести, преди да завърти своя i20 в снега в последния тест и да отстъпи зад Кацута.

Дуото на Ford Fiesta Теему Сунинен и Гус Грийнсмит бяха осми и девети, а победителят в WRC2 Есапека Лапи затвори десятката в Skoda Fabia.

На подиума беше отдаден специален почит на великия финландския рали състезател Хану Микола. Световният шампион от 1983 г. и трикратен подгласник почина този петък, а в негова памет финландските военновъздушни сили направиха ескадрила с изтребители F18 Hornet.

Следващият кръг от WRC се запътва към асфалтовото рали Хърватска за третия кръг, който ще се проведе в Загреб на 22 – 25 април.

Снимки: Red Bull Content Pool