Първият разработен от Koenigsegg ел. мотор е с тегло едва 30 кг и произвежда 335 к.с. и 600 Нм

Първият разработен от Koenigsegg ел. мотор е с тегло едва 30 кг и произвежда 335 к.с. и 600 Нм

02/02/2022 0 By Габриела Стойчева

Това е Quark - първият ел. мотор, разработен вътрешно от Koenigsegg, който тежи само 30 кг, но успява да произведе завидните за размера си 335 к.с. и 600 Нм

Не за първи път Koenigsegg успява да покаже пред света иновативна технология. Този път шведската компания представя улталек и малък електрически мотор, разработен за четириместната Gemera.

Koenigsegg Gemera on track

Елементарната частица на кварк, наречена в ядрената физика кварки, е единствената частица, която изпитва и четирите основни сили (електромагнетизъм, гравитация, силно взаимодействие и слабо взаимодействие) – откъдето и препратката към името на мотора Quark.

Koenigsegg Quark compared to a can
Електрическият мотор Quark

E-моторът Quark съчетава конструкции на радиален и аксиален поток, вместо да използва само един от двата вида, за да предложи добър баланс между мощност и въртящ момент. Аксиалният поток е един от най-старите начини за конструкция на електрически мотори, като разликата с радиалния поток е в самото разположение на потока. При радиален, потокът се произвежда радиално отстрани на ротора, докато при аксиален, потокът се произвежда аксиално по оста на ротора. При комбинирането на двата типа се получава висока мощност, характерна за радиалния поток, и висок въртящ момент, характерен за аксиалния поток.

Koenigsegg Quark telemetry

„Quark е проектиран да подсили диапазона на ниските скорости на Gemera, където имате нужда, за брутално ускорение. След това ICE се фокусира върху високоскоростния диапазон. Това, което означава по отношение на производителността за Gemera, е голям скок на мощността, последван от непрекъснато рекордна скорост до 400 км/ч без никакви загуби на въртящ момент или мощност.” – коментира Koenigsegg.

Инверторът David

Освен това, Koenigsegg интегрира два Quark E-мотора с един инвертор David (кръстен след историята за Давид и Голиат – ъм, нямаме какво да кажем ), плюс комплекти планетарни предавки, за да създаде водещия в класа Terrier, EV-задвижване с вектор на въртящия момент. Конфигурацията с два Quark-one-David представя възможност за създаване на задвижващия блок с най-голяма мощност/въртящ момент и векторен въртящ момент в индустрията на EV”.

Koenigsegg Terrier
Задвижващата система Terrier

И да, името Terrier също не е избрано просто ‘ей така’ – идва от териер, както вероятно се досещате, тъй като и породата куче, и задвижващият агрегат се характеризират със своето дребно, енергично и безстрашно поведение”. Ако търсите символично име, обърнете се към Koenigsegg…

Снимки: Koenigsegg