Toyota Corolla GR извади 300 к.с. от 1,6-литровия турбо мотор на Yaris GR

Toyota Corolla GR извади 300 к.с. от 1,6-литровия турбо мотор на Yaris GR

01/04/2022 0 By Габриела Стойчева

Toyota Corolla GR - така звучи реваншът на японския производител към американците, които бяха лишени от Yaris GR на своя пазар

  • 2 нива: Core и специално издание Circuit Edition
  • GR-Four AWD задвижване с избор между 60-40, 50-50 или 30-70 разпределение на мощността към предните и задните колела
  • 1.6L, 3-цилиндров турбо двигател от Yaris GR, „напомпан” до 300 к.с. и 370 Нм

Барабани моля! Това е първата спортна Toyota Corolla и тя, разбира се, носи в името си GR – моторспорт дивизията на Toyota.

Дизайн

Предлагаща се две нива, Core и специално издание Circuit Edition, първата Toyota Corolla GR ще има ключово предимство пред по-малкия pocket-rocket” Yaris GR, а именно, че ще се продава на американския пазар, където Yaris беше само с описание „внос”. 

И така, ниво Core ще бъде налично по-късно тази година в бяло, черно и Supersonic Red цветове. Най-лесно ще се отличава от обикновената Corolla с раздувки и спортен спойлер, а в интериора пасажерите ще усещат състезателното ДНК благодарение на петте спортни седалки от плат с лого GR.

Circuit Edition ще бъде модел в ограничена серия, наличен през 2023 г. Стандартните цветове са бяло, Supersonic Red и Heavy Metal със същите характерни външни елементи като на Core. Ще се отличава обаче по карбоновия покрив, отвори за вентилация на предния капак, малко по-различен спортен заден спойлер, спортни седалки с велур Brin Naub® с червени акценти и ексклузивен скоростен лост, подписан от „Моризо“ – прякорът на президента на Toyota Motor Corporation Акио Тойода, когато седи зад волана.

Капакът и вратите са направени от алуминий, но подсилени със стомана в ключовите зони, за максимална безопасност и здравина.

Двигател

Toyota Corolla GR използва същия 3-цилиндров двигател с турбокомпресор и директно впръскване от Yaris GR, но тук той е „напомпан” до 300 к.с. и 370 Нм въртящ момент. Това е постигнато чрез подобрената ефективност на отработените газове на двигателя благодарение на ауспух от 3 части с капачка на клапана и накрайници от неръждаема стомана. Този дизайн намалява налягането на отработените газове и външния шум, които са от съществено значение за ефективността на противоналягането. 

Проектиран за рязко ускорение извън завоите, мощността достига пиков въртящ момент при 3000-5500 об/мин, като максималните конски сили се освобождават при 6500 об/мин. 

Задвижване

Двигателят е съчетан с рали задвижването на Toyota – GR-Four – задвижване на всички колела. Тази система дава на водачите избор между 60-40, 50-50 или 30-70 разпределение на мощността към предните и задните колела. GR Corolla ще се предлага изключително с ръчна скоростна кутия, оставайки вярна на своите практически корени за рали състезания.

Спирачната сила се осигурява от 4-бутални алуминиеви апарати отпред и 2-бутални алуминиеви фиксирани апарати отзад, като за Circuit Edition ще бъдат боядисани в червен цвят с лого GR.

Предното окачване е MacPherson, а отзад използва многоточкова система с двоен лост. GR версията е по-широка от стандартната Corolla с цели 61 см, където под раздутите калници 18-инчовите джанти ще бъдат „обути” с Michelin Pilot Sport 4 в размер 235/40R-18.

Мултимедия

GR Corolla ще бъде оборудвана с изцяло новата аудио мултимедийна система на Toyota с тъч екран. Circuit Edition ще се предлага с Premium Audio с динамична навигация и осем високоговорителя JBL® с усилвател, докато при Core Grade са само шест високоговорителя. Възможност за Android Auto и Apple CarPlay, множество портове за зареждане и опционално безжично зареждане са стандартни и при двата варианта. 12,3-инчовият дисплей ще е единствената опция.

Цените ще бъдат обявени по-късно тази година, като нашите предположения ще са те да започват от малко под 65 000 лв.

Снимки: Toyota