Поглед назад: Забравеното BMW 2800 Spicup от Бертоне

Поглед назад: Забравеното BMW 2800 Spicup от Бертоне

24/10/2021 0 By Габриела Стойчева

Единствената произведена бройка в света BMW 2800 Spicup, за която почти нищо не се знае

BMW безспорно умеят да създават специални автомобили – от култовия „батмобил“ 3.0 CSL, през изключително рядкото M5 E34 Touring, произведено в само 891 бр, до ултра пистовата версия на М3 E46 GTR с V8 двигател. Това, разбира се, са добре известни модели, ще се изненадате обаче колко точно са забравените произведения на BMW. Точен пример за такива са офроуд версията на Z3 – Z18 Concept, футуристичната Gina Concept, прототипът на супер автомобила с V12 двигател NAZCA M12 и още куп. Но днес ще обърнем специално внимание на единствената произведена бройка в света BMW 2800 Spicup.

Още по дизайна на 2800 Spicup може да познаете, че това е различна порода BMW. Проектирана от легендарния италиански дизайнер Бертоне, тя носи името си след съчетание от два типа купета “Spider” + “Coupe”, откъдето и “Spicup”. Въпреки числото в името и броя на вратите, този модел не е базиран на E9 2800 CS. Вместо това Бертоне използва купе от E3 2500, като съкращава междуосието и изгражда доста необичайната каросерия отгоре му, с плъзгащ се покрив тип “тарга”. Отдолу обаче се намира чисто стандартно E3 2500 BMW с по-големия 2.6-литров редови 6 двигател с четиристепенна ръчна скоростна кутия. 

BMW 2800 Spicup за първи път се появява през 1969 г. на автомобилното изложение в Женева, а в края на същата година бива за последен път изложено на Автосалон Франкфурт. BMW така и не избират да пуснат в производство този определено интересен модел, обричайки колата от снимките да е единствената произведена някога. Малко след последната си публична изява BMW 2800 Spicup става частна собственост в Холандия, където дори получава пътна регистрация, след която собственикът е изминал 100 000 км с нея. През 80-те години обаче прототипът влиза в склад, откъдето в следващите 20 години той не вижда дневна светлина. Едва през 2008 г. колата бива закупена от колекционер и изпратена за реставрация в Милано.

Следват над 2000 часа усилена работа по купето, като много части – включително подовата настилка, праговете и вратите – е трябвало да бъдат възстановени от нулата, защото просто няма налични – все пак, това е единствената бройка в света. Оригиналната задна броня даже е била направена от дърво, която е била изядена от термити! Може да си представите що за 2000-часова реставрация е било това…

За финал боята по екстериора и кожата в интериора са изцяло възстановени в оригинален вид. Готовият автомобил е за първи път показан на „Конкорсо д’Елеганца Вила д’Есте” през 2009 г., а през 2011 г, въпреки че е по-малко известна част от историята на BMW, прототипът се продава за “скромните” 460 000 евро на търг. BMW 2800 Spicup в момента се намира в музея на BMW в Мюнхен, където без съмнения успява да повдигне интерес у всички посетители.