Ойт Танак води на рали Арктик

Ойт Танак води на рали Арктик

27/02/2021 0 By Габриела Стойчева

Ойт Танак запазва предимство в рали Арктик, като спечели два от трите теста за скорост в събота сутринта и уголеми шанса си за победа утре.

В перфектни зимни условия, естонецът спечели началния 24,43 км Мусталампи и затварящия 27,68 км Сикакама в своя Hyundai i20. Той пристигна в сервизния парк в Рованиеми с предимство от 23,6 секунди във втория кръг на Световния рали шампионат на FIA.

„В крайна сметка утрото беше добро, но трябваше да бъдем много, много взискателни. Етапите са невероятно бързи и при тази скорост, понеже никога не сме виждали пътищата под снега, бележките никога не са 100% верни. Днес имаше няколко интересни срещи със снежни банкети … “ каза Танак, чийто i20 понесе няколко сражения със снега.

Крейг Брийн, който имаше предимство от вчера, успя да надмине Кале Рованпера в Мусталампи, но ирландецът не успя да поддържа темпото на младия финландец. Рованпера продължи напред в следващия тест и имаше 5,3 сек предимство пред i20 на Брийн.

Въпреки промените през нощта, 20-годишният Рованпера остана разочарован от баланса на своя Ярис.

„Има толкова много секунди, които бих могъл да наваксам. Нямам усещането за колата и тя не прави това, което искам, така че на много места губя колата и траекторията. На бързите етапи сме бързи, но когато става въпрос за техническо шофиране, трябва да намерим скорост “, обясни той.

Тиери Нювил се върна на четвърто място. Белгиецът неуспешно се мъчеше да чуе бележките на навигатора си Мартин Уайеге над шума от двигателя на колата. 

Еванс завърши пети и сподели, че на моменти се е чувствал твърде бавен, а на други твърде бърз. Въпреки това, той оглави битката от три коли между Оливер Солберг, Такамото Кацута и лидера на шампионата Себастиен Ожие.

Солберг се качи от осмо на шесто място в своя i20, държейки 1.1 сек. преднина пред японския пилот, след зашеметяващо трето най-бързо време в Мусталампи, само на четвъртото си състезание от WRC с кола от шампионата. Кацута имаше 1,8 сек преднина пред съотборника си Ожие.

Теемо Сунинен взе шесто място в своята Ford Fiesta, а съотборникът Гус Грийнсмит затвори топ 10.

Лоренцо Бертели рано стана жертва на снега –  италианецът се гмурна дълбоко в снежната настилка на Мусталампи, от която не успя да излезе.

Снимки: WRC