Новото BMW X7 е ново отвсякъде: изцяло нов V8, нова операционна система и… нов дизайн

Новото BMW X7 е ново отвсякъде: изцяло нов V8, нова операционна система и… нов дизайн

13/04/2022 0 By Габриела Стойчева

Изцяло новият V8 в М60i xDrive с кодово име S68 може да е последният V8 двигател, който BMW разработва…

Още преди днешната официална премиера на BMW X7, дизайнери от целия свят се опитваха компютърно да повдигнат камуфлажа, разкривайки именно дизайн с разделени фарове. Само преди седмици също “изтече” снимка на новото X7, потвърждавайки това. А днес вече няма съмнение – така изглежда фейслифт версията на най-големия SUV на BMW в момента.

The new BMW X7 M60i xDrive shot at a villa

Разцепените фарове няма да са изключителна характеристика само при X7 – такива се очаква да получат още бъдещата Серия 7 и Х8, който пък ще се позиционира на върха на актуалната гама по отношение на обем. 

BMW X7

Новаторските технологии не спират до фаровете, на които ще обърнем внимание след секунда – за първи път модел на BMW ще се предлага със заводска опция с 23-инчови джанти, най-големите в сериен модел. Също така, X7 ще помещава най-новата операционна система iDrive 8 в актуалния в момента BMW Curved Display, наличен още в iX, i4 и Серия 2 Актив Турър. Най-мощната версия М60i пък ще бъде стандартно оборудвана със светещата решетка “Iconic Glow”.

Обратно към екстериорния дизайн, фаровете на новото X7 са… е, разцепени. Горните фарове помещават дневните светлини, мигачите и габаритите, докато долу са отделени нови адаптивни LED Matrix фарове, които BMW уверява, че не заслепяват в режим дълги”. Светлините отзад също са нов 3D дизайн.

Отвътре BMW X7 предлага нова серийна тапицерия, наречена Sensafin – веганска кожа. Тя обаче ще бъде налична за поръчка само на пазарите извън Европа. Предните седалки вече ще идват стандартно с подгрев, като за задните редове това остава опция. Лостът за смяна на режимите на 8-степенния ZF автоматик също е нов, като той всъщност не е лост, а палче, в стил BMW iX. Новоразработен е М Sport пакетът, а вече ще се предлага и версия M Sport Pro – очевидно още по-спортната версия на първия.

Новото X7 е четвъртият модел, който пристига с BMW Curved Display, съставен от един 12,3-инчов инфотейнмънт дисплей и друг 14,9-инчов контролен дисплей.

Фейслифтът пристига с „три изцяло нови или сериозно преработени” двигателя, започвайки с xDrive 40d, xDrive 40i и най-мощния М60i xDrive. Всеки един от трите двигателя е оборудван с най-новата 48-волтова Mild-Hybrid технология, която се състои от интегриран в трансмисията стартер/генератор и добавя допълнителна мощност от 12 к.с., както и допълнителен въртящ момент от 200 Нм за кратки моменти.

BMW X7 xDrive 40d ще разполага с 6-цилиндров двигател, развъртащ 352 к.с. и 700 Нм, който може да бъде повишен до 720 Нм с допълнителната мощност на системата Mild-Hybrid. 

Под капака на BMW X7 xDrive 40i ще бъде интегриран ревизиран B58 шестцилиндров двигател, който произвежда 380 к.с. и 520 Нм или повишение с 47 к.с. и 70 Нм спрямо предходното поколение.

При BMW X7 М60i xDrive ще видим изцяло новоразработен 4,4-литров V8 двигател, за който се говори, че може и да е последният на марката. В най-мощната версия на X7 той ще изважда 530 к.с. и максимален въртящ момент от 750 Нм.

The new BMW X7 rear view in deep blue color

Адаптивно въздушно окачване ще бъде разположено отпред, а на задната ос ще има адаптивно окачване с амортисьори с електронно управление. Серийното оборудване на новото BMW X7 M60i xDrive включва и интегрално активно кормилно управление и системата  Executive Drive Pro с активна стабилизация при наклоняване. Двете системи, както и пакетът xOffroad се предлагат като опция и за шестцилиндровите модели.

Снимки: BMW