Новият Range Rover използва двигател на BMW – отново!

Новият Range Rover използва двигател на BMW – отново!

27/10/2021 0 By GRACE PACE RACE

Елегантните форми на новия Range Rover осигуряват изчистен и съвременен външен вид и допринасят за коефициент на съпротивление от 0,30, което го прави най-аеродинамично ефективният луксозен SUV в света.

Кажете здравей на новият Range Rover! Петото поколение пристига с елегантен дизайн, три вида задвижване (бензин, дизел и хибрид – виж по-долу), нова конструкция на каросерията, добавя опция за 7 места в купето в по-дългата база, стандартно вече има задвижване на четирите колела и… използва двигател на BMW – отново!

Новият Range Rover е базиран на MLA-Flex платформата, но използва почти изцяло нова алуминиева конструкция, която подготвя модела за трансформацията към пълно електричество през 2024 г. Дотогава клиентите ще могат да изберат един от трите вида задвижване – на бензин, дизел или по-нискоемисионният вариант, хибрид, за европейския пазар. Последният ще използва 3,0-литровия шестцилиндров бензинов двигател на Land Rover с 38,2 кВтч литиево-йонна батерия – с 31,8kWh използваем капацитет на батерията – и 105-киловатов електрически двигател, което според компанията трябва да осигури до 80 км придвижване изцяло на ток в реални условия. Но ако наистина не се нуждаете от хибриден двигател, то все още може да се насладите на 523 к.с., които туин-турбо V8 двигателят ще предлага. И да, това е същият V8 двигател на BMW, който ще кара новия Range Rover да препуска за под 5 секунди от 0 до 100 км/ч.

  • Също така клиентите за първи път ще могат да се възползват от опция със 7 места при по-дългата версия – опция, която определено спъваше Range Rover пред конкурентните BMW X7 и Mercedes GLS.
  • А да, имаме и задвижване на четирите колела. Стандартно. Това прави новият Range Rover по-стабилен при високи скорости, по-проходим, и ще има радиус на завиване по-малък от 11 м, което е със същия радиус като на малък хечбек, твърди Land Rover.
  • Напълно независимото въздушно окачване изолира купето от неравностите по пътната настилка, а свързаната навигационна система допълнително подготвя шасито за максимално комфорт при возене, като картографира всички неравности предварително
Интериор и технологии

Интериорът получава нов 13,7-инчов дисплей зад волана, който се допълва от отново нов 13,1-инчов плаващ дисплей на таблото. За първи път в Land Rover централният дисплей ще предоставя хаптична обратна връзка, когато клиентите докоснат и натиснат екрана. Като дава на потребителите положително потвърждение, без да е необходимо да поглеждат към екрана, той намалява нуждата да отклоняват поглед от пътя – повишава безопасността и прави дисплея още по-интуитивен за използване. Неговият персонализиран начален екран позволява на клиентите да имат достъп до 90% от настройките в рамките на две докосвания. Озвучителната система също не пропуска определението нова, като петото поколение Range Rover получава Meridian Signature Sound System с 35 високоговорителя с 1600 вата.

Новият Range Rover революционизира изживяването в автомобила с безпроблемно интегрираната Amazon Alexa, която работи както с Wireless Android Auto, така и с Apple CarPlay. Използването на интуитивни естествени гласови команди отива една крачка отвъд интерфейсите на сензорния екран или бутоните, като помага за намаляване на когнитивното натоварване, позволявайки на клиентите да управляват всичко – от любими функции за инфотейнмънт и избор на музикална песен, до навигация или контакти по телефона. В движение, просто питайки Alexa: „Къде е най-близкото кафене?“, създава визуална карта-списък с опции наблизо, споделя Land Rover.

Над 70 модула ще могат да се ъпдейтват изцяло дистанционно, с така наречената over-the-air технология.

SV

Върховата версия ще носи името SV, и ако трябва да сме честни, това е по-скоро цяла гама, отколкото един модел, защото той си получава собствен, отделен дизайн с множество опции за избиране. Нова опция SV Signature Suite за модели с дълга база олицетворява повишения лукс и майсторство от Special Vehicle Operations, осигурявайки максимален комфорт за двама пътници на задните седалки. Задните седалки са със специфични за Range Rover SV контури и разполагат с 24-посочно регулиране с функция за масаж, докато елегантната електрически разгъваема клубна маса се издига театрално от фиксираната централна конзола с пълна дължина върху красиво проектирани опори, за да осигури удобно работно пространство, когато е необходимо – защото напоследък всяко място е офис, освен истинският ни офис.

Range Rover SV ще се предлага с бензиновия V8, плъг-ин хибрид и 6-цилиндров дизелов двигател.