Невероятен Себастиен Льоб с победа в рали Монте Карло 2022

Невероятен Себастиен Льоб с победа в рали Монте Карло 2022

23/01/2022 0 By Габриела Стойчева

47-годишният Льоб стана най-възрастният пилот, който да печели кръг от Световния рали шампионат

Льоб, който стартира първото си WRC събитие за период от над година, се състезаваше за британския M-Sport Ford отбор в еднократна изява. Той се присъединява към Ожие на върха в почетния списък на рали Монте Карло с осем победи.

Първите два етапа от последния ден на рали Монте Карло 2022 завършиха в полза на осемкратния световен шампион Себастиен Ожие, който и започна днешния ден с преднина пред Льоб. Спукана гума обаче обърна резултата, когато Льоб се възползва от момента и в крайна сметка завърши на 10,5 секунди пред Ожие.

Rally Monte Carlo 2022 standings

Неговата победа означава, че той вече оглавява подиума на WRC за три различни десетилетия. Неговият навигатор, Изабел Галмиш, 50-годишна учителка в училище, която направи първия си старт от най-високото ниво в шампионата, стана първата жена победителка в WRC кръг от 1997 г. насам.

„Не очаквах толкова много, когато дойдох тук“, призна Льоб. „Беше страхотен двубой, Ожие беше наистина бърз; аз изпитвах затруднения вчера и дори тази сутрин.”

Двубоят между най-успешните пилоти в историята на спорта се оказа подходящо начало на новата ера с хибридно задвижване в 50-ия сезон на шампионата.

WRC 2022 Standings

Първоначално Ожие поведе след шейкдауна в четвъртък със своя Toyota GR Yaris, но серия от четири последователни най-бързи времена в петък изведе Льоб напред. Той не успя да намери същото темпо в събота и Ожие се върна напред преди спиращия дъха финал в неделя.

Крейг Брийн финишира с почти 90 секунди по-назад на трето място в друга Puma, давайки на базирания в Британия екип M-Sport Ford ранна преднина в шампионата на производителите.

Кале Рованпера изчезна извън топ 10 след първата вечер, но след като промените в настройката подобриха баланса на неговия GR Yaris, той успя да постигне четвърто място на финала. Въпреки загубата на време с проблеми с двигателя в събота, Гъс Гринсмит спечели пето място в друга Puma, след като спечели първия си специален етап на ниво WRC. Тиери Нювил беше шести в Hyundai i20 N след слаб уикенд за корейския производител.

Белгиецът се бори с проблеми през цялото рали, включително счупен амортисьор, който проби капака му в събота. Съотборниците Ойт Танак и Оливър Солберг пък се пенсионираха от рали Монте Карло 2022.

WRC Constructor Standings 2022

Снимки: WRC, Red Bull Content Pool