На 91 години в рали Сафари Кения: най-старият пилот, стартирал някога в кръг от WRC

На 91 години в рали Сафари Кения: най-старият пилот, стартирал някога в кръг от WRC

23/06/2021 0 By Габриела Стойчева

Трикратният европейски шампион Собеслав Засада ще бъде най-старият пилот, участвал някога в кръг от Световния рали шампионат, в тазгодишното издание на рали Сафари Кения, което се завръща като част от WRC. На 91-годишна възраст Засада ще се конкурира с пилоти близо 70 години по-млади от него, а завръщането му в рали спорта се случва след цели 27 години прекъсване.

Смятан за един от най-тежките кръгове в WRC, рали Сафари Кения се завръща за 320-километров маршрут през дивите земи на Голямата рифтова долина, близо до езерото Найшава. Фактът, че в момента Кения се намира в дъждовен период превръща иначе сухата настилка в опасно кално трасе, което ще изисква сериозни умения и опит. На места пилотите ще могат да развиват скорости от 200 км/ч, докато на други участъци километражът едва ще надхвърли пешеходна скорост през острите скалисти местности.

„Разбира се, това е огромно предизвикателство, целта ми е чисто да стигна до финалната линия“, признва Собеслав Засада пред WRC за предстоящия кръг рали Сафари Кения.

Засада се връща назад към сафари ралитата от края на 60-те и началото на 70-те години, за които споделя, че са били много трудни.

„В най-дългото рали Сафари през 1972 г., което беше 6480 км, завърших втори. Победителят изоставаше с повече от девет часа от графика. Шофираше три дни и три нощи без почивка. Пиенето на чай много ми помогна!”

Най-големите успехи на Засада предхождат дори старта на шампионата през 1973 г., когато притежателят на европейската титла е смятан фактически за световен шампион. По време на кариерата си Засада печели европейската титла през 1966, 1967 и 1971 г. и завършва като подгласник още три пъти. Той също така е бивш официален пилот на Steyr Puch, Porsche, BMW и Mercedes-Benz.

Тазгодишното издание на рали Сафари Кения няма да е първото сафари състезание за Засада – той е участвал общо осем пъти на пустинна настилка. През 1972 г. завършва на второ място с Porsche 911S именно на сафари-тип състезание. Последното му участие се случва преди 24 години, когато завършва 12-ти в Кения заедно със съпругата си Ева в Mitsubishi Lancer.

„Винаги съм намирал Сафари за фантастично рали. Връщам се назад, защото ми е много любопитно да видя как изглежда това рали в сегашния му вид. Става въпрос за предизвикателството “, развълнуван споделя Засада, чийто внук Даниел Чвист също е в списъка с участниците.

Sobieslaw Zasada Rally Kenya 2021

През следващите дни на рали Сафари Кения Засада ще управлява Ford Fiesta Rally3 от M-Sport Полша. 

Предишният най-стар състезател на WRC беше норвежецът Лейф Волд-Йохансен, който кара на рали Монте Карло през 1994 г. на 82 години.

Снимки: BullDrive