Макс Верстапен е новият световен шампион във Формула 1!

Макс Верстапен е новият световен шампион във Формула 1!

12/12/2021 0 By Габриела Стойчева

Макс Верстапен е новият световен шампион във Формула 1

Гран при на Абу Даби стартира с доминация на 7-кратния шампион. Още в първата обиколка той успя да изпревари Макс Верстапен, за когото беше ключово да запази своята първа позиция, ако иска да се възползва от предимствата на меките гумите. 

В 14-та обиколка последствията от мръсния въздух, идващ от болида на Хамилтън, принудиха Red Bull да вкарат Макс в бокса и да ги сменят с твърди. Обиколка по-късно, от Mercedes избраха покриваща стратегия, прибирайки Хамилтън в бокса, който излезе отново на пистата с твърди гуми.

В 38-ма обиколка стюардите активираха виртуална кола за сигурност, след като Джовинаци получи проблем със скоростната кутия, която наложи излизането му от състезанието. Mercedes избраха да продължат състезанието без пит-стоп, докато Red Bull прибраха и двамата си пилоти в бокса, като Макс получи последния си останал комплект чисто нови твърди гуми.

В 53-та обиколка Николас Латифи се удари в.бариерата в трети сектор от пистата, което наложи втора кола за сигурност. Red Bull се възползваха отново, изваждайки последния си коз – меки гуми за оставащите 5 обиколки, с които категорично да стопят дистанцията от над 10 секунди зад Хамилтън. Противно на очакванията, Mercedes оставиха Хамилтън на пистата с твърдите гуми, които към момента вече бяха на 38 обиколки.

До предпоследната обиколка колата за сигурност водеше колоната, а резултатът отвсякъде завършваше в полза на Хамилтън. С една оставаща обиколка до края на състезанието, рейс директорът даде зелен знак на състезанието и прибра колата за сигурност. Драматичната битка между 7-кратния шампион на Mercedes и съперника му Макс Верстапен вече беше оставена да завърши в последните секунди на състезанието.

Малко преди финала, въпреки значителната преднина на Люис, новите меки гуми на Верстапен му помогнаха да настигне болида на съперника си, с което младият холандец си завоюва първа световна титла.

 

Снимка: Red Bull Content Pool