Кале Рованпера катастрофира в първи етап на рали Хърватия

Кале Рованпера катастрофира в първи етап на рали Хърватия

23/04/2021 0 By Габриела Стойчева

Първият етап от първия ден на състезанието не премина толкова лесно, колкото времето обещаваше. Казвам времето, защото пилотите разчитаха именно на него за по-високо сцепление. След вчерашния дъжд по време на церемониалния старт, трасето в първи етап остана мокро и хлъзгаво до сутринта, което се отрази най-лошо на младия финландец Кале Рованпера, който катастрофира тежко в последние 2 км от първия за състезанието етап. Въпреки че пораженията по тяхната Toyota Yaris WRC са големи, Рованпера и неговият навигатор Йоне Халтунен за щастие са невредими.

„Беше към края на етапа, последната отсечка за спускане, която беше наистина хлъзгава, а през по-голямата част от етапа колата недозавиваше. Точно преди да влезна в завоя натиснах спирачката, но загубих колата още при самото влизане; не успях да следвам правилната състезателна траектория и затова излязохме от завоя.“ – коментира Рованпера сблъсъка пред WRC Plus All Live. 

Сблъсъкът коства повреден ролкейдж, заради който отборът няма да стартира отново по-късно.

Мократа настилка обърка плановете на всички пилоти, чиито тестове преди старта на състезанието се проведоха на изцяло сух асфалт. 

“Сцеплението беше като на лед. Да си призная, пътят беше ужасен. Тези 6 км ми се сториха като цяла вечност.” – каза Ожие след етапа, чието мнение още сподели и Елфин Еванс.

„Това е кратък етап, но много сложен и много хлъзгав в някои части. Никога не съм бил на толкова хлъзгав асфалт и днес ще бъде много сложно. “ – добави и японецът Такамото Кацута след завършването на първи етап.

Резултатите до момента:

Тиери Нювил и Мартин Видеге бяха най-бързи в своя Hyundai i20 Coupe WRC с 2.1 сек. предимство пред съотборниците си Ойт Танак и Мартин Ярвеоя – единственият водещ екипаж, който избра четири твърди гуми Pirelli, в SS1. Естонците са четвърти като цяло, с 17,8 секунди разлика от преднината.

Нювил и Видеге отново бяха най-бързи и в SS2, този път с разлика от 4.9s., а също и в SS4.

В SS1 Елфин Еванс / Скот Мартин бяха с трето най-добро време, последвани от Крейг Брийн и Пол Нейгл. Световните шампиони Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия завършиха етапа с пето най-бързо време, но с лява задна гума извън джантата след съобщения за значителен „момент“ на същото място, на което Рованпера и Халтунен катастрофираха по време на етапа.

На седма позиция застава французинът-дебютант Адриен Формо, който за първи път участва в състезание от Световния рали шампионат със Световна рали кола. Съотборникът му Гас Грийнсмит пък е на 5,1 секунди след него. Челната десетка затварят Кацута и лидера в WRC2 Мадс Остберг.

В 15:01 местно време ще започне втората част на 6-километровия участък Руде – Плешивица, който по план трябва да приключи в 18:20.

WRC Rally Croatia day 1
Снимка: Uros Modlic & Marijan Radovic/Croatia Rally.

Заглавна снимка: WRC Croatia