Истински шейкдаун на рали Арктик във Финландия

Истински шейкдаун на рали Арктик във Финландия

27/02/2021 0 By Габриела Стойчева

Ойт Танак вдигна летвата в рали Арктик Финландия след като постави най-бързо време в шейкдаун в четвъртък сутринта. Естонското дуо записа своето най-добро време при третото си минаване с резултат от 2:35.4 минути.

В перфектни зимни условия естонецът беше най-бърз при теста на 5.69 км, близо до рали базата в Рованиеми, с 0.7 секунди от Тиери Нювил и Мартин Видаеге, които преминаха през 5,6 километровия шейкдаун с най-добро време от 2:36.1 минути при третото си минавание. Второто преминаване за екипажа обаче не предвещаваше такова близко време, след като белгийците трябваше да изкопаят своя i20 WRC от снега след излизане от пътя. 

„Дойдохме доста бързо за много стегнат ляв ъгъл“, казва той пред wrc.com. „Не знаех, че Елфин [Евaнс] току-що се е завъртял пред мен и навсякъде има много сняг.

„Снежната стена, на която обикновено се облягаме, беше изчезнала, така че просто ме дръпна в свежия сняг и аз останах там и трябваше да изчакам някой да дойде да ни помогне. Очевидно е, че когато няма зрители на рали, няма и кой да помогне, когато си затънал в снега. „

Отне им повече от 20 минути, преди да се върнат в движение, но нямаше щети по i20.

Такамото Кацута и Пиер-Луи Лубе се изравниха на трето място, с още 3,7 секунди назад.

Пиер-Луи Лубе и Крейг Брийн затварят челната петица в топ времената, като така само единствено Кацута успява да запише време сред първите пет от пилотите на Toyota.

Кале Рованпера е с шесто най-добро време, като си поделя позицията с дебютанта зад волана на WRC автомобил Оливър Солберг. Гас Грийнсмит, Себастиен Ожие и Темо Сунинен се подреждат на 8-мо, 9-то и 10-то място.

Евaнс завърши 12-ти:

„Недозавихме леко, за да може да влезем в завоя. Почти се измъкнахме, но за съжаление предницата ни завлече малко. В крайна сметка трябваше да признаем поражение и трябваше да приемем завъртането. Трудно място.“ – каза той.

Другите, уловени от снега, бяха Жан Туохино, чийто Ford Fiesta остана за около 25 минути, и претендентът за WRC3 Матиас Екстрьом.

Снимка: WRC