Гръцка хиперкола с 3000 к.с. и V10 ще бъде представена следващия месец

Гръцка хиперкола с 3000 к.с. и V10 ще бъде представена следващия месец

17/10/2021 0 By Габриела Стойчева

Когато си помислите за хиперкола едва ли Гърция е първото име, което изниква. Всъщност, надали съседката ни изобщо ще изникне в съзнанието ви, защото последният гръцки автомобил излиза от производство през 1994 г. Дали обаче това ще се промени и Гърция ще застане на сцената редом до Rimac, Bugatti, Koenigsegg и Pagani? Е, поне цифрите звучат обещаващо, а предвид историята на основателя на компанията… това определено не звучи като поредния clickbait.

Запознайте се със Spyros Panopoulos Automotive или накратко SP Automotive. Идеята за компанията се ражда през 2019 г., а целта е една – да се създаде най-бързата и технологично усъвършенствана серийно производство кола. Във видеото отгоре става ясно, че ултраколата (да, ултра!) вече не е само идея, а реалност. Проектът “Chaos” ще бъде построен с най-добрите и скъпи части, използвани в авиацията, с материали като титан, карбон, влакна от р-фенилен-2,6-бензобисоксазол (специален лек и здрав полимер), кевлар и изпускателна система от инконел, принтирана на 3D принтер! Отвътре седалките ще вградени в шасито, а технологията в кокпита ще съдържа аугментирана (добавена) реалност с 5G връзка. Джанти от титан, карбо-керамични дискове, карбонова компресорна перка на турбото, керамични бутала – почти всичко е принтирано на 3D принтер. 

И все пак, най-интересното остава двигателят – 4.0-литров V10 с двойно турбо, който издава или 2000 конски сили в основната си конфигурация, или 3000 к.с. във версията с най-високите спецификации, като се редуцира при 12 000 оборота в минута. Други подгряващи премиерата показатели включват ускорение от 100 км/ч за 1,8 секунди и максимална скорост от 500 км/ч.

Цената? Повече отколкото ще заплатите за Bugatti Chiron Super Sport! SP Automotive ще произведат само 100 броя с производство от 15-20 автомобила годишно. Началната цена ще бъде 5,5 милиона евро за основния модел, но ако искате да усетите пълната сила на хаоса с 3 000 к.с. ще трябва да си заделите 12,4 милиона евро.

Гръцкият “Chaos” имаше запазена дата за премиера по време на Автосалон Женева, който без изненада беше отново отменен. Това обаче не отмени плановете на компанията, която ще представи ултра творението си на 1 ноември тази година.

Източник: SP Automotive