Първи тест на българския електрически картинг

Първи тест на българския електрически картинг

08/09/2021 0 By Габриела Стойчева

Вече трябва да сте запознати с българската стартъп компания Kinetik Automotive - да, онези готини момчета от Варна, които създадоха първия си спортен електрически автомобил през 2019 г.

Kinetik 07 беше изключително впечатляващ, а самото му представяне ни остави с едно чувство на съмнение. Това просто не беше поредната стартъп компания, която е станала сутринта и е решила да пробва да направи нещо – не, това беше компания, решена да остане на сцената.

Две години по-късно Kinetik Automotive се завръща със следващото начинание – електрически картинг. А GRACE PACE RACE беше една от първите, която скочи зад малкия волан и се позабавлява на картинг писта „Красна поляна” в София.

При картинга моментално изчезват притесненията, които повечето от нас имат към електрическите автомобили. Тук нямаме V6, V8 или V12, чийто звук да ни липсва, когато го заменим с батерия. Нямаме и притеснение за пробега – това е картинг, едва ли ще ви трябват 500 км заряд. Но докато ДВГ изисква определено време за развъртане и загряване, то електрическият мотор се нуждае от само вашия крак върху газта. Ускорението от творението на Kinetik Automotive е просто феноменално – излизаш от последния десен завой преди правата и докато се усетиш вече трябва да скочиш на спирачките, преди да влезеш в следващия, първи завой от пистата на Красна поляна. При все, че сте толкова близко до земята в един картинг, едва ли стабилността в завоите ще ви притеснява, но трябва да го спомена – там също надхвърля очакванията. Какво още е различното? Имаме цели две спирачки! Една за предните колела, монтирана на волана, и една за отзад, която е като стандартен ляв картинг педал. Първата обиколка не ви идва естествено да настроите ума си за две спирачки, но след това разбирате предимството, което ви дават и различния начин, по който може да управлявате картинга на Kinetik Automotive.

Благодарение на факта, че потребителският интерфейс и софтуерът, управляващ картинга, са дело на екипа на Kinetik Automotive, ключовите характеристики като мощност, въртящ момент, реакция при подаване на газ и много други, могат да бъдат изменяни в реално време. Подобна гъвкавост е немислима при конвенционален картинг. 

Тестваният картинг бе с 30 kW мощност или 50 к.с., 120 Nm и тегло от крехките 125 кг. Ускорява до заветните 100 за едва 3.5 секунди, а максималната му скорост е 125 км/ч. След направени 8 обиколки капацитетът на батерията беше паднал със само малко под 10%, или по книжка спокойно може да изминете 15-18 км в състезателно темпо. На бързозарядна станция 62-амперчасовата батерия възообновява напълно заряда си за 30 мин.

С нетърпение очакваме и скоро поне по един Kinetik Automotive електрически картинг на всяка писта в Бълагрия.