Анализ: какви са възможните стратегии в Абу Даби?

Анализ: какви са възможните стратегии в Абу Даби?

12/12/2021 0 By Габриела Стойчева

Вчерашната квалификация в Абу Даби завърши с предимство за Макс Верстапен, който стартира днес на първа позиция. Люис Хамилтън ще е плътно зад него, а третото място затваря пилотът на McLaren, Ландо Норис. 

Въпреки предимството в позицията на Верстапен, той ще стартира с меки гуми за разлика от Хамилтън, който постигна най-добро време на средно-твърди гуми. По книжка меките гуми са най-бързи, което би дало предимство на Макс пред 7-кратния световен шампион, но за много по-кратко време. Стартът днес ще е ключов за Верстапен, който трябва да запази позиция – в противен случай, ако Хамилтън го изпревари в първата обиколка, гумите на Верстапен бързо ще загреят зад топлината на болида отпред. 

Кристиан Хорнер сподели на пресконференцията след състезанието, че планът да стартират с меки гуми не е бил там от самото начало. До това обаче се стигна след като в Q2 Верстапен заключи колелата си в завой 1, което го остави със силно износване на средно-твърдите гуми. Така претендентът за първа титла трябваше да премине на меки гуми. 

Какви тогава са възможните стратегии, решаващи за титлата този сезон?

“За Верстапен целта е да достигне поне 15-та обиколка и след това да продължи колкото е възможно по-близо до 20-та обиколка, преди да спре в бокса. Ако той запази преднината си в началото, правилното разпределение на времето ще бъде от решаващо значение, защото ако влезе в бокса твърде рано, тогава Хамилтън може да има предимство с чисто трасе и чист въздух и да излезе пред Red Bull.”, анализира Крис Медланд за Формула 1.

Red Bull трябва да внимават и от Mercedes да не ги изпреварят със смяна на гуми, която за англичанина може да настъпи още около 15-та обиколка. Тогава той ще има предимството на чисто нови твърди гуми пред вече износените меки на Верстапен. Следващият вариант е Хамилтън да запази темпо и гумите си до 27-ма обиколка, за да се опита да атакува по-късно в състезанието.

Стратегия с два пит-стопа за Макс също е силно вероятна.

© Формула 1

Снимка © Red Bull Content Pool